Tien gouden zonregels

Geniet van de zon maar voorkom verbranding

Getty Images

Op initiatief van KWF Kankerbestrijding hebben deskundigen op het gebied van UV-straling, huidaandoeningen en bescherming tegen te veel zon tien adviezen opgesteld.

  1. Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid.
  2. Laat de huid eerst voorzichtig wennen aan de zon. Je huid kan zich zo wat verdikken. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen verbranding.
  3. Zoek de schaduw op tussen 12.00-15.00 uur, de zon is dan het sterkst. Dit geldt vooral in de Benelux. In andere landen kan dit anders zijn, informeer hiernaar op je vakantieadres.
  4. Draag in de volle zon een pet of hoed en gebruik een zonnebril met UV-werende glazen om een zonnesteek te voorkomen.
  5. Bescherm je huid met een goede zonnebrandcrème. Ook wanneer je al een bruine teint hebt. Wees bovendien voorzichtig in de bergen, waar de stralen intenser zijn. Denk erom dat bewolking en wind de intensiteit van de stralen niet altijd verminderen, ook al voelt het niet warm aan. Wees ook voorzichtig met medicijnen en alcohol in de zon. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts.
  6. Neem alleen een zonnebad - in de zon of onder de zonnebank - als je minimaal 18 jaar bent en huidtype 2, 3 of 4 hebt.
  7. Volg de gebruiksaanwijzing van de zonnebank nauwkeurig op.
  8. Vraag in een zonnestudio altijd om persoonlijk advies.
  9. Ga niet in de zon en zeker niet onder de zonnebank als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld jeuk, uitslag of snelle verbranding. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts.
  10. Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling. Hiervoor bestaat speciale apparatuur. Vraag je huisarts om advies.
Auteur