Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Zon verstandig

Bescherm jezelf tegen UV-stralen

Een huid die regelmatig flink verbrandt, is voor altijd beschadigd. Ook ben je na het zonnen vatbaar voor infecties. Verstandig zonnen is dus nodig. Een goede bescherming bestaat uit een verzorging voor- en achteraf. Hoe doe je dat en waarmee?

Op een mooie zomerdag genieten van de zon is heerlijk, maar heeft na langere tijd ook nadelige gevolgen. Door verbranding veroudert de huid erg snel, waardoor je eerder rimpels krijgt dan normaal.

Bescherming

De dagen nadat je te lang in de zon hebt gezeten, ben je ook extra vatbaar voor infecties als een koortslip. Verder loop je het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kun je zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om je huid en ogen niet blijvend te beschadigen.

Tot op zekere hoogte beschermt de huid zichzelf. Onder invloed van zonlicht maakt de huid pigment aan, waardoor je bruin wordt. Zonnestralen krijgen zo minder kans om in de huid door te dringen. Kleine kinderen vormen nog bijna geen pigment, waardoor zij van nature onvoldoende beschermd zijn. Daarom is het erg belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.

Bij volwassenen bepaalt de dikte van de huid, samen met de hoeveelheid pigment, het huidtype. Hoe dikker en donkerder de huid, hoe minder kans op verbranding. Toch is het altijd noodzakelijk om de huid extra te beschermen met een zonnebrandmiddel.

Het beste kun je je voor het zonnen dus goed insmeren met een zonnebrandcrème. Het zonnefilter in deze crème houdt schadelijke UV-stralen tegen. Op deze manier zorgt de crème ervoor dat de huid niet verbrandt, minder snel veroudert en dat zich later geen huidkanker kan ontwikkelen.

Huidtypes

Welke soort crème bij jouw huid past, is afhankelijk van je huidtype. In de tabel hieronder kun je zien wat voor huidtype jij hebt en met welke factor zonnebrandcrème je je moet insmeren om niet te verbranden.
 

Huidtype 1
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)

 

factor 30

Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)

factor 15-20

Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)

factor 10-15

Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)

factor 5-10

Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype

factor 30/50

Het type crème dat je gebruikt is ook afhankelijk van de sterkte van de zon (en de tijd die je wilt zonnebaden). De sterkte van de zon - de zonkracht - wordt uitgedrukt in een cijfer. Hoe sterker de zonkracht, hoe meer UV-straling, hoe sneller je verbrandt.

Met de volgende formules kun je uitrekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten:

Huidtype 1: maximale tijd in de zon = 67 minuten/zonkracht
Huidtype 2: maximale tijd in de zon = 100 minuten/zonkracht
Huidtype 3: maximale tijd in de zon = 200 minuten/zonkracht
Huidtype 4: maximale tijd in de zon = 300 minuten/zonkracht

Een belangrijke tip: ga niet te zuinig met zonnebrandcrème om. De filters in de producten werken optimaal wanneer ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft.
 

Reactie toevoegen

3 Comments

Door lisa (niet gecontroleerd) op ma, 09/21/2015 - 00:46

iemand met huidtype 1 factor 30?? heeft de schrijver van dit artikel nooit van factor 50 gehoord?
Je bent huidtype 5 en 6 vergeten...

Door Fariha (niet gecontroleerd) op zo, 06/14/2015 - 05:39

Aha dus na licht getint bestaat er niets meer. Iedereen van lichtbruin tot pikzwart telt niet mee?!

Door Rosa Bangma (niet gecontroleerd) op do, 11/13/2014 - 19:24

Ik zou graag de schrijver van dit artikel willen voor mijn verslag. De bronnen moeten in APA stijl verwerkt worden