10 tips om te besparen op je zorgkosten

Want het leven is al duur genoeg

Getty Images

Ook in 2018 stijgen de zorgkosten. Veel mensen nemen daarom aan het einde van het jaar hun zorgverzekering onder de loep. Maar besparen op je uitgaven in de zorg zit 'm niet alleen in het al dan niet wisselen van zorgverzekeraar. Er zijn meer manieren om grip op je zorgkosten te houden en waar mogelijk te besparen. Sterker nog: gedurende het jaar kan dit je vele euro's besparen en er bovendien voor zorgen dat je niet voor onplezierige verrassingen, zoals een late ziekenhuisrekening, komt te staan. Tien handige bespaartips.

De allereerste tip, nog vóór het verlengen of afsluiten van een nieuwe zorgverzekering: kijk eens naar je huidige situatie. Heb je deze laatste maanden van het jaar eigenlijk nog zorg nodig en heb je je eigen risico opgemaakt? Laat de behandeling dan nog voor 31 december doen. Op 1 januari begin je namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet je de behandeling waarschijnlijk zelf betalen. Omgekeerd kun je bij een vrijwillig verhoogd eigen risico een behandeling soms beter even uitstellen tot het jaar erop, waarin je geen verhoogd eigen risico afsluit. Doe dit alleen in overleg met een arts. Want besparen op medisch noodzakelijke behandelingen is nooit verstandig.[ITEMADVERTORIAL]

Besparen bij het regelen van je zorgverzekering


Natuurlijk kan het  wisselen van zorgverzekeraar soms voordelig zijn. Maar ook als je dit niet wilt of kunt, valt er nog heel wat te besparen.

1. Leg je aanvullende verzekeringen onder de loep
Ben je gezond en verwacht je weinig zorgkosten? Denk dan goed na over of je een aanvullende verzekering afsluit. Kijk kritisch naar hoeveel je ervoor betaalt en hoeveel gebruik je ervan denkt te gaan maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen. Denk hier wel goed over na, want het kan ook tegen je werken wanneer je niet verzekerd blijkt voor zorg die je eigenlijk wel nodig hebt. Heb je door het sporten bijvoorbeeld regelmatig blessures of loop je bij de fysio voor rugklachten, dan is een aanvullend pakket wel degelijk interessant. Heb je een slecht gebit, dan is beknibbelen op een aanvullende tandartsverzekering niet verstandig. Het kiezen van het juiste aanvullende pakket kan ook veel geld besparen. Als je je niet aanvullend verzekert, zorg dan dat je voldoende geld achter de hand hebt om onverwachte zorgkosten te kunnen opvangen.

2. Naar wie gaan de kinderen?
Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijf je ze bij? Bij jou of onder je partner? Als jullie dezelfde dekking hebben, is dat niet belangrijk. Hebben jullie allebei een andere dekking? Schrijf je kind dan in onder de ouder met de breedste dekking. Je kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie maar ook fysiotherapie.

3. Kijk kritisch naar je eigen risico
Het eigen risico is opgebouwd uit een verplicht en een vrijwillig eigen risico. Dit zijn de kosten die altijd eerst betaald moeten worden door jezelf, voordat er gebruik gemaakt kan worden van een vergoeding uit je zorgpakket. Kosten die niet onder het eigen risico vallen en dus altijd volledig gedekt worden, zijn onder meer kosten voor een bezoek aan de huisarts, kraamzorg en kosten die gedekt worden vanuit eventuele aanvullende verzekering(en). Ben je gezond en verwacht je daarom niet veel zorgkosten voor 2018? Dan kun je besparen door je vrijwillige eigen risico te verhogen. De zorgverzekeraar geeft je hiervoor een korting op je zorgpremie. Dit kan maandelijks tientallen euro's schelen. Doe dit alleen als je het gehele bedrag aan eigen risico in één keer kunt ophoesten mocht dit nodig zijn.

Overigens geldt ook: wanneer je minder te besteden hebt, is het soms verstandig om het verplichte eigen risico in maandelijkse termijnen te betalen. Hiervoor krijg je geen korting, maar het zorgt er wel voor dat je niet ineens een fors bedrag moet betalen als je plotseling in het ziekenhuis belandt. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je je eigen risico niet hebt opgemaakt, krijg je je geld terug.

4. Betaal je jaarpremie in één keer
Heb je nog een spaarpotje? Dan kan het nog best veel schelen om je jaarpremie in één of twee keer te betalen. Dit scheelt tot wel 3 procent op je totale premie. Zeker gezien de huidige spaarrentes is 3 procent een aantrekkelijke korting.

Zorgkosten besparen gedurende het jaar


5. Kijk goed welke zorgverlener je kiest
Afhankelijk van je verzekering kun je in principe zelf beslissen naar welke arts of specialist je wilt voor zorg die de huisarts niet verleend. Als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je meestal een deel van de zorgkosten zelf. Bovendien verschillen de prijzen tussen de zorgverleners onderling, wat ook voor een deel voor eigen rekening kan komen. Met hulp van je zorgverzekeraar kun je zorgverleners makkelijk vergelijken. Kies voor degene waar je een goed gevoel bij hebt en bespaar tegelijkertijd.

6. Kies voor de huisartsenpost
Ga naar de huisartsenpost in plaats van direct naar de spoedeisende hulp. Bij de huisartsenpost betaal je geen eigen risico en bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis wel.

7. Maak gebruik van vergoedingen
Wist je dat zorgverzekeraars vaak vergoedingen beschikbaar hebben voor zogenaamde preventieve zorg? Zo geven de meeste verzekeraars bijvoorbeeld korting op de sportschool. En ze vergoeden medicijnen om te stoppen met roken.

8. Zet de huisarts aan het werk
Kleine chirurgische ingrepen, zoals een spiraaltje plaatsen of een moedervlek weghalen, kan de huisarts tegenwoordig ook. Dit heeft als voordeel dat de behandeling niet wordt verrekend met je eigen risico, terwijl dat bij de specialist wel het geval zou zijn. Let op: medicijnen die de huisarts voorschrijft of onderzoeken die hij aanvraagt (zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek) vallen wel onder je eigen risico.

9. Vraag om een second opinion
Moet je een prijzige tandarts- of doktersbehandeling ondergaan? Vraag dan een second opinion bij een andere arts aan. Soms is de ene specialist goedkoper dan de andere.

10. Check of je recht hebt op belastingaftrek
Check of je recht hebt op belastingaftrek voor zorgkosten. Er bestaat bijvoorbeeld kostenaftrek voor extra beddengoed, diëten en vervoerskosten bij ziekte. Kijk voor meer informatie over welke zorgkosten aftrekbaar zijn in het overzicht zorgkosten van de Belastingdienst.

 

Auteur