Ruim 400 euro verschil tussen duurste en goedkoopste zorgverzekering

zorgverzekering
Getty Images

De premies van de zorgverzekering voor 2023 zijn bekend en zoals verwacht worden alle zorgverzekeringen volgend jaar duurder. Gemiddeld stijgt de premie met meer dan een tien euro maand en er zijn grote prijsverschillen.

Dat blijkt uit berekeningen van verschillende vergelijkers, zoals PriceWise, Independer en Zorgwijzer.

De basisverzekering gaat volgend jaar naar gemiddeld zo'n 140 euro per maand en dat is een stijging van 12 euro.  Opvallend zijn de flinke prijsverschillen: de duurste basisverzekering is de Eigen Keuze van a.s.r. en die kost vanaf volgend jaar 156,50 euro per maand. De goedkoopste is van ZEKUR en die is voor 122,95 euro in de maand af te sluiten. Hiertussen zit een verschil van 33,55 euro per maand, of 402,60 euro per jaar.

Grootste stijgers

De drie grootste stijgers in 2023 zijn United Consumers Eigen Keuze polis (plus 18,37 euro per maand), ZieZo Basis (plus 17,70 euro) en De Friesland Zelf Bewust Polis (plus 17,70 euro). Daarbij valt op dat de allergoedkoopste budgetpolissen duurder worden en zo min of meer verdwijnen. De premies kruipen steeds meer naar elkaar toe. De combinatiepolis ZEKUR stijgt het minst in prijs: €3,45 per maand.
Dekking

De prijs van de zorgverzekering is natuurlijk belangrijk, maar nóg belangrijker is de dekking die zo'n verzekering biedt. De duurste basisverzekering van a.s.r biedt bijvoorbeeld ruime vergoedingen bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Daardoor kan een op het eerste oog hoge premie, toch voordeliger uitpakken. Bijvoorbeeld als je al gebruik maakt van zorg waarvoor je bij de huidige zorgverzekering een lagere vergoeding krijgt. Omdat verzekeraars en zorgverleners ieder jaar opnieuw contracten afsluiten (en opzeggen) is het altijd belangrijk om aan het eind van het jaar na te gaan wat de afspraken zijn van zorgverleners waar je al gebruik van maakt. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandarts en psychologen. Het verschil tussen wél of geen contract tussen een verzekeraar en een zorgverlener kan oplopen tot honderden euro's per jaar, terwijl de verschillen in premie veel kleiner zijn.

Meer overstappers

Vergelijkers rekenen erop dat veel meer mensen zorgverzekeringen gaan vergelijken en overstappen. Door de hoge inflatie, forse prijsverschillen, het wegvallen van collectieve kortingen en verschillen in vergoedingen is dit nu voor veel mensen een kostenpost om extra in de gaten te houden.

Auteur 
  • Erik Bogaards