zaterdag, 13 augustus 2022

Inknippen bij bevalling

Episiotomie is het inknippen van de vaginale opening tijdens de bevalling. Dit voorkomt dat de vagina scheurt.

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het kindje zich in de baarmoeder, die het kindje beschermt en voedt. Na ongeveer 40 weken is het kindje voldragen en kan het geboren worden.

Tijdens de bevalling wordt de baarmoederhals wijder, zodat de baby vanuit de baarmoeder de vagina kan bereiken. De vagina is een gespierde buis die kan uitrekken, zodat tijdens het samentrekken van de baarmoeder (de weeën) het hoofd en de schouders van het kind erdoor kunnen, als de baby naar buiten wordt geperst. Soms is de vaginale opening te smal om de baby door te laten. Dan kan de vagina scheuren. In zo'n geval kan een episiotomie noodzakelijk zijn.

Bij een episiotomie maakt de arts een insnijding aan de onderkant van de vagina. Hierdoor wordt de vaginale opening groter. Daarmee wordt voorkomen dat de vagina uitscheurt als het hoofdje van de baby erdoor wordt geperst. Na de bevalling wordt de incisie gehecht. Door deze ingreep kan het herstel van de moeder wat langer duren. Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de behandeling met de dokter moeten worden besproken.