Vaccinaties tijdens de zwangerschap: de 22-wekenprik
Tijdens de zwangerschap krijg je verschillende vaccinaties aangeboden. De 22-wekenprik, ook wel DKT-vaccinatie of maternale kinkhoestvaccinatie genoemd, is er hier één van. Moeders van Morgen Lareb - onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb - legt alles wat je wilt weten over deze prik voor je uit.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een bacteriële luchtweginfectie. Kinkhoest zorgt bij volwassenen vooral voor langdurig hoesten. Voor baby’s kan kinkhoest erg gevaarlijk zijn, omdat het voor ernstige ademhalingsproblemen kan zorgen. Door deze ademhalingsproblemen kan de baby in het ziekenhuis terecht komen en zelfs overlijden.
Waarom de 22-wekenprik?
De 22-wekenprik wordt rond de 22ste zwangerschapsweek gegeven. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen komen via de placenta ook bij de baby terecht. Hierdoor verkleint de 22-wekenprik het risico op kinkhoest bij zowel de zwangere vrouw als bij de baby in de eerste levensmaanden. Daarnaast heeft de baby een vaccinatie minder nodig als de moeder zich heeft laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Als de moeder zich heeft laten vaccineren, krijgt de baby vaccinaties bij 3 en 5 maanden oud. Zo niet, dan komt er een extra vaccinatie bij op de leeftijd van 2 maanden oud.
Bijwerkingen 22-wekenprik
Ongeveer één op de vijf vrouwen geeft aan bijwerkingen te hebben ervaren na de 22-wekenprik. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een reactie op of rond de injectieplaats, spierpijn, vermoeidheidsklachten en hoofdpijn. Andere klachten, zoals pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid, duizeligheid en koude rillingen, wordt door minder dan één op de 100 van de gevaccineerde vrouwen genoemd als bijwerking. Dit blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen Lareb.
Is de 22-wekenprik veilig?
Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van de 22-wekenprik. Uit de verschillende onderzoeken is gebleken dat de 22-wekenprik geen negatieve invloed heeft op de zwangerschap of baby. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat de vaccinatie nadelig uitvalt voor jou of je baby.
Moeders van Morgen Lareb
Ondanks dat er al veel onderzoek is gedaan naar de 22-wekenprik, is het belangrijk de veiligheid in de gaten te blijven houden. Bijwerkingencentrum Lareb doet dit met het vragenlijstonderzoek van Moeders van Morgen Lareb. Ieder zwangere vrouw kan meedoen, ook als zij geen medicijnen gebruikt.
Het onderzoek betreft maximaal zes online vragenlijsten met vragen over onder andere de algemene gezondheid, leefstijl, vaccinaties en het eventuele medicijngebruik. Zo komen we steeds meer te weten over de veiligheid van medicijngebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Meer informatie over de 22-wekenprik, vind je op de website van Lareb. Voor meer informatie over het Moeders van Morgen Lareb vragenlijstonderzoek, ga je naar moedersvanmorgen.nl.