Help, mijn baby heeft uitslag!

Eczeem, luieruitslag en berg

Getty Images

Iedereen kent de uitdrukking ‘zo zacht als babybilletjes’. Toch hebben baby's ook regelmatig last van rode en soms zelfs ruwe billetjes. En heeft je baby geen luieruitslag, dan kun je te maken krijgen met eczeem op het lichaam of berg op het hoofd.

Een babyhuid is gevoeliger dan de huid van een volwassene en heeft dus ook een andere verzorging nodig. Desondanks kan jouw kindje ineens kampen met een nare luieruitslag, eczeem of bijvoorbeeld berg. Vaak kun je zelf de klachten verlichten.[ITEMADVERTORIAL]

Luieruitslag
De meeste baby’s hebben wel eens last van luieruitslag. Je kunt luieruitslag proberen te voorkomen door de billetjes zo droog en schoon mogelijk te houden en in te smeren met speciale crème of zalf. Verschoon de luier zo vaak mogelijk, want luieruitslag kan ontstaan doordat de huid in contact komt met het ureum uit de urine. De huid wordt dan schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. Bacteriën die in de ontlasting zitten kunnen de luieruitslag verergeren. Als je baby diarree heeft – bijvoorbeeld bij het doorkomen van de tandjes - is het daarom extra belangrijk om op tijd een schone luier om te doen.

Geneesmiddelen
Was de babybilletjes dagelijks met lauw water en smeer ze in met babyzalf. Is de huid rood en geïrriteerd? Smeer haar dan in met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Probeer morsen te vermijden, want zink geeft vlekken die er niet makkelijk uit gaan. Laat je baby ook zo nu en dan een tijdje zonder luier liggen. Overigens kunnen bepaalde geneesmiddelen – zoals antibiotica – ook luieruitslag als bijverschijnsel hebben.

Baby-eczeem
Rode, jeukende plekjes? Zo'n 5 tot 10 procent van alle baby's heeft last van eczeem. Soms kortdurend (acuut), soms jarenlang (chronisch). Meestal verschijnt het als een kind één tot vier maanden is op wangen, armen en benen, maar het kan ook op andere plekken zitten. Kenmerkend is een droge huid waarop rode plekken ontstaan, die gezwollen zijn en warm aanvoelen. Er kunnen vochtblaasjes ontstaan (natte eczeem) of schilfers.

Oorzaken
De aanleg voor eczeem is erfelijk (constitutioneel of atopisch eczeem), maar door allerlei factoren kan eczeem verergeren. Doordat een eczeemhuid droog is, is ze snel geïrriteerd door invloeden van buitenaf (kleding, wasmiddelen) of bacteriën. Ook een allergie voor voedsel of parfum kan een oorzaak zijn voor eczeem, net als stress.

Genezen kun je allergie niet, maar je kunt het wel verlichten. Is allergie de voornaamste oorzaak, probeer dan wat de allergie veroorzaakt zoveel mogelijk te vermijden. Stap bijvoorbeeld over op hypoallergene wasmiddelen en verzorgingsproducten en pas indien nodig (in overleg met het consultatiebureau of de arts) de voeding aan.

Nageltjes
Het aller-vervelendste van eczeem is de jeuk. Je kindje wil daaraan krabben. En juist dat krabben zorgt ervoor dat het eczeem zich uitbreidt. Bovendien wordt je baby er onrustig van en gaat hij er slechter van slapen. Het is dus zaak krabben te voorkomen. Houd daarom de nagels van je baby kort. Krabt hij toch nog plekjes open, geef hem dan sokjes of speciale wantjes om zijn handen. Open wondjes zijn extra vatbaar voor infecties.

Smeren
Belangrijk bij baby-eczeem is dat je de huid zo vet mogelijk houdt. Gebruik geen geparfumeerde crème of zalf, maar een zo puur mogelijk product als vaseline of paraffine. Er zijn ook speciale crèmes te koop. Raadpleeg in ernstige gevallen altijd een arts. Soms is het nodig een hormoonzalf te gebruiken.

Berg
Door het te snel op gang komen van de talgproductie kan de hoofdhuid vettige schilfers of korsten vertonen. Dit noemen we berg. Bij het gebruik van een agressieve shampoo kan dit probleem verergeren. Daarom is het belangrijk altijd een babyshampoo te gebruiken.

Ansichtkaart
Je kunt berg tegengaan door een paar dagen achter elkaar een beetje babyolie op het hoofdje van je kind te smeren en dat een poosje te laten intrekken. Hierdoor wordt de berg zacht en kun je de schilfertjes er met een washandje vaak (voorzichtig) af wrijven. Hiervoor worden trouwens ook vaak speel- of ansichtkaarten gebruikt, waarmee de berg voorzichtig van de hoofdhuid geschraapt wordt. Bij de drogist en apotheek zijn eventueel ook pads verkrijgbaar die berg kunnen verweken.

Auteur