Daarom borstvoeding

En als het niet lukt

Getty Images

Je weet het inmiddels vast wel: borstvoeding is erg gezond voor jou en je kind. En het heeft meer voordelen, het is bijvoorbeeld milieuvriendelijk en goedkoop. Voor sommige moeders is borstvoeding echter moeilijk en pijnlijk. Gelukkig zijn er prima alternatieven.

Borstvoeding is de gezondste voeding voor je kind. De voedingsstoffen (vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten) en de afweerstoffen zijn goed voor de groei, de ontwikkeling en de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen

Borstvoeding beschermt je kind bijvoorbeeld tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, eczeem en allergieën. Waarschijnlijk beschermt borstvoeding ook tegen overgewicht op latere leeftijd en tegen diabetes. Deze gezondheidsvoordelen voor je kind zijn het grootst als je je kind zeker 6 maanden lang borstvoeding geeft.

Het geven van borstvoeding is ook goed voor jou. Je verliest daardoor minder bloed direct na de bevalling. Ook heb je normaal gesproken sneller je gewicht van voor de zwangerschap terug. Bovendien hebben wetenschappers ontdekt dat vrouwen die borstvoeding geven een minder grote kans hebben op borstkanker vóór de overgang, op eierstokkanker en op botontkalking.

Meer voordelen

Borstvoeding is gezond voor je kind en voor jou, maar het heeft nog meer voordelen. Moedermelk is:

  • hygiënisch
  • milieuvriendelijk
  • gratis
  • altijd bij de hand
  • altijd op de juiste temperatuur
  • goed voor de band tussen jou en je kind

Als het niet lukt

Sommige moeders kan het gaan duizelen bij het zien van al deze voordelen. Ze kunnen zich zelfs schuldig gaan voelen, omdat het geven van borstvoeding niet lukt. Dat schuldig voelen hoeft niet, want soms kan het geven van borstvoeding leiden tot allerlei problemen.

Mogelijke nadelen zijn: tepelkloven, gebrek aan energie en borstontsteking. Wat ook een nadeel kan zijn, is dat je goed moet opletten met wat je eet en drinkt. Alcohol wordt afgeraden, omdat dat via de moedermelk bij je kind terechtkomt.

Kool, spruitjes, broccoli, prei, ui, koolraap, citrusvruchten, kruiden en chocolade zouden via de borstvoeding buikkrampjes bij je kind kunnen veroorzaken. Als je kind last heeft van krampjes, kun je het best advies vragen aan je consultatiebureau.

Flesvoeding

Als je geen borstvoeding (meer) wilt geven, kun je kiezen voor een prima alternatief: flesvoeding. Tegenwoordig benadert de samenstelling daarvan de borstvoeding heel goed. Flesvoeding kun je in pakken kopen in de winkel. Je kunt de flesvoeding aanmaken met (gekookt) kraanwater, dat is tegenwoordig in Nederland geen enkel probleem.

Ook kun je borst- en flesvoeding combineren. Zo kan wanneer de baby een week of vier is, eens geprobeerd worden een flesje afgekolfde moedermelk te geven. Eerder is niet aan te raden, omdat er dan tepel/speenverwarring kan ontstaan.

Spugen

Welke voeding je ook geeft, je kind kan soms spugen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Als je kind er 'vrolijk' onder blijft en geen last van lijkt te hebben, hoef je het spugen niet proberen te voorkomen. In andere gevallen kun je even contact opnemen met je consultatiebureau. Ook al is er vaak niet veel aan de hand, je bent er in elk geval vroeg bij.

Hulp

Als je problemen ervaart bij het geven van borstvoeding, kun je verschillende dingen doen. Wil je graag doorgaan met borstvoeding, dan kun je hulp inroepen, bijvoorbeeld van het consultatiebureau.

Auteur