Waardoor raakt mijn neus ’s nachts verstopt?

vrouw-verstopte-neus
Getty Images

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: in de loop van de nacht raakt mijn neus verstopt en moet ik door mijn mond ademhalen. Dat slaapt slecht. Ik ben niet verkouden. Hoe komt dit?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dit is echt iets om met de huisarts te bespreken, want er zijn vele ­mogelijkheden. Als ’s nachts ­consequent uw neus verstopt raakt terwijl u daar overdag geen last van hebt, zou ik al snel denken aan een ­allergie voor het een of ander, ­zoals de ­huisstofmijt. Maar ­wanneer er ­bijvoorbeeld ook een kat in bed slaapt, of er wordt gerookt in de slaapkamer, kan dat ook de oorzaak zijn. Een neusspray met corticosteroïden zal helpen bij ­allergische problemen. Daar is een recept voor nodig van de huisarts. Die zal dan ook even in uw neus willen kijken. Soms zijn er namelijk oorzaken zoals een scheefstaand neustussenschot, poliepen in de neus of een verkeerde adem­haling. U kunt dit het best even ­systematisch laten uitzoeken door uw huisarts. 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.