donderdag, 22 oktober 2020

COPD vergroot kans op overlijden aan kanker

ROTTERDAM - Patiënten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD) blijken een anderhalf maal zo grote kans te hebben om te overlijden aan kanker.

Dit concludeert Yvette van Gestel, onderzoeker bij de afdelingen Anesthesiologie en Heelkunde van het Erasmus MC, in haar onderzoek waarop zij woensdag promoveert.

De kans om te overlijden aan kanker wordt voor patiënten met een chronische luchtwegaandoening groter naarmate de ernst van de ziekte toeneemt. Wanneer deze patiënten cholesterolverlagers gebruiken neemt de kans op overlijden als gevolg van kanker weer sterk af.

Relatie
Het was al langer bekend dat er een relatie bestaat tussen chronische luchtwegaandoeningen (COPD) en het ontstaan van longkanker. Nieuw in het onderzoek van Van Gestel is de relatie tussen COPD en andere vormen van kanker dan longkanker.

Ook deed zij voor het eerst onderzoek naar het risico van COPD-patiënten op overlijden als gevolg van andere vormen van kanker dan longkanker.

"Patiënten met COPD blijken een ruim anderhalf maal grotere kans te hebben om te overlijden aan enige vorm van kanker dan patiënten zonder COPD. Patiënten met een ernstige vorm van COPD hebben een tweemaal zo grote kans om te overlijden aan enige vorm van kanker. Bij deze ernstige COPD-patiënten blijkt de kans op overlijden aan longkanker zelfs 3,4 maal zo groot te zijn." , aldus Van Gestel.

Opvallend was dat patiënten met de meest ernstige vorm van COPD over het algemeen overlijden aan longkanker, terwijl patiënten met minder ernstige vormen van COPD zowel aan longkanker als aan andere vormen van kanker overlijden. Bij patiënten met een milde vorm van COPD wordt niet een verhoogd risico gevonden op het overlijden aan kanker.

Cholesterolverlagers
Verder onderzocht Van Gestel het effect van het gebruik van cholesterolverlagers door COPD-patiënten op het risico om te overlijden aan kanker. Zij vond dat het gebruik daarvan zeer effectief kan zijn in het terugdringen van kankersterfte bij deze patiënten.

Trefwoorden:
Bron(nen):