Energiek blijven met COPD

Hou je conditie op peil

Getty Images

Boodschappen doen, een lange wandeling maken, met de kinderen dollen: het kost je allemaal meer moeite als je COPD hebt. Daarom is het slim om je beweegpatroon aan te passen. Dan ga je efficiënt om met je energie en kun je heel veel leuke dingen gewoon blijven doen.

Het lijkt zo simpel. Even de trap oplopen of naar je werk fietsen. Toch is dat voor jou misschien niet zo vanzelfsprekend. Als COPD-patiënt kosten zulke dingen je namelijk veel energie. Zeker als je een ernstige vorm van COPD hebt.

Vervelende benauwdheid

Wie weet heb je daardoor het idee dat je nu weinig meer kunt ondernemen. Of heb je de neiging veel minder te gaan bewegen, omdat dat nou net voor die vervelende benauwdheid zorgt.

Het goede nieuws is dat je ook met COPD een prima leven kunt leiden. Het is alleen wel nodig om je tempo en dagindeling aan te passen. Hieronder vind je een paar tips die je helpen om zo goed mogelijk met COPD om te gaan.

Blijf in beweging

Beweging is erg belangrijk als je COPD hebt. Hoe actiever je bent, hoe verder je ademhalingsklachten kunnen verminderen. Beweging zorgt namelijk voor een betere conditie. En je spiercellen leren zo om te gaan met minder zuurstof. Dat betekent dat je met minder zuurstof meer kunt ondernemen.

In eerste instantie kan het je tegenvallen om actiever te worden. Het betekent dat je op kortetermijn meer last krijgt van benauwdheid. Maar na een paar weken zul je merken dat je je beter voelt en dat de kortademigheid vermindert.

30 minuten

Hoeveel je kunt bewegen, is moeilijk te zeggen. Dat ligt aan je conditie en de ernst van je aandoening. Het kan een idee zijn om te gaan wandelen, zwemmen of fietsen. Om eens langere wandelingen te gaan maken met de hond. Of voortaan de trap te nemen in plaats van de lift. Je hoeft in ieder geval niet opeens heel intensief te gaan sporten. Als je maar beweegt, op je eigen manier en niveau. Andere geschikte sporten zijn badminton, golf en yoga.

Het is een gezond uitgangspunt om minimaal een half uurtje per dag actief te zijn. Je kunt dit langzaam opbouwen, begin bijvoorbeeld met tien minuten per dag en voeg hier steeds meer tijd aan toe. Vergeet daarbij niet je medicijnen volgens voorschrift in te nemen, want daardoor krijg je meer ademruimte waardoor je langer kunt blijven bewegen.

Maak een dagindeling

Nog iets wat je kan helpen om zo min mogelijk last te hebben van je beperkingen: je leven wat strakker organiseren. Neem bijvoorbeeld een half uurtje tot een uurtje rust halverwege de dag. Dan kun je even op adem komen en heb je de rest van de dag meer energie. Als je wilt gaan winkelen, doe dat dan niet op die razend drukke zaterdagmiddag. Je kunt beter kiezen voor een rustig moment.

Plan verder je activiteiten in op die momenten waarop je je over het algemeen het fitst voelt. Kortom: houd bij je dagelijkse bezigheden rekening met je eigen fysieke grenzen.

Pas je omgeving aan

Ook aanpassingen in je huis kunnen zorgen dat je minder klachten hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je overal gemakkelijk bij kunt, zodat huishoudelijke klusjes minder vermoeiend zijn.

Omdat je luchtwegen extra gevoelig zijn, kun je stoffige ruimtes en producten als sterke parfum maar beter vermijden. Neem liever een douche dan een bad, want in en uit bad klimmen vergt veel energie.