Ik heb last van ochtendslijm. Hoort dit bij de leeftijd?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

man hoest
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb al jarenlang last van ochtendslijm. Mijn huisarts zegt dat het bij de leeftijd hoort (ik ben 90 jaar) en dat ik ermee moet leren leven. Is dat zo?

Al een jaar of tien heb ik zodra ik wakker word last van slijm. Eerst met braakneigingen een bruine klodder, snel daarna volgt groen slijm, dan wordt het geel, ten slotte wit. Ik moet tijdens dit proces van ongeveer een half uur enkele keren mijn neus legen. Mijn huisarts zegt dat het bij de leeftijd hoort (ik ben 90 jaar) en dat ik ermee moet leren leven. Is dat zo?

Elke dag produceren de slijm­vliezen slijm in de luchtwegen voor onder meer de afvoer van ­afvalstoffen. Keelschrapen en hoesten zorgen voor meer slijm. Soms is het taaier, soms verschilt de kleur. Vaak is een ­ontsteking daarvan de oorzaak. Ik zou uw klachten niet meteen willen koppelen aan ouderdom. De oorzaak kan zowel van ­boven (neus, keel, bijholtes) komen als van onder (bronchiën en ­longen). Een bekende ­veroorzaker van ochtendhoest is COPD of een chronische bijholteontsteking, daar zijn zeker ­oplossingen voor te vinden. Uw huisarts is dan het eerste station, een KNO-arts kan een tweede zijn.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond oktober 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond