Kans op luchtwegklachten deels bij geboorte bepaald

Getty Images

UTRECHT - Kinderen die geboren worden met nauwere luchtwegen hebben tijdens hun eerste levensjaar veel vaker klachten van hoesten en piepende ademhaling. Dat blijkt uit het WHISTLER-onderzoek van het UMC Utrecht.

De onderzoekers meetten bij 836 pasgeborenen de longfunctie via een speciale techniek. Een jaar daarna hielden ze de gezondheid van de baby’s bij.
 
Nauwere luchtwegen
Sommige baby’s blijken veel nauwere luchtwegen te hebben dan gemiddeld. Deze kinderen hebben tijdens het eerste levensjaar veel vaker klachten van hoesten en piepende ademhaling. Ouders bezoeken vaker de huisarts met het kind en het kind gebruikt meer medicijnen tegen luchtwegklachten.
 
Luchtwegklachten zijn bij jonge kinderen de belangrijkste reden voor bezoek aan de huisarts en voor opname in het ziekenhuis. Het was al bekend dat virusinfecties en crêchebezoek bijdragen aan het ontstaan van de klachten. Uit de WHISTLER-studie blijkt nu dat ook de aanleg van de longen bij de geboorte van grote invloed is. De resultaten suggereren dat de aanleg van de longen tijdens de zwangerschap van groot belang is bij het ontwikkelen van chronische longziekten op latere leeftijd zoals astma en COPD.
 
Belang gezonde zwangerschap
"De resultaten benadrukken dus eens te meer het belang van een gezonde zwangerschap voor de levenslange gezondheid van het kind", concludeert kinderlongarts prof. dr. Kors van der Ent van het UMC Utrecht.
 
Uit eerder onderzoek van het UMC Utrecht is gebleken dat de longfunctie van kinderen bij de geboorte sterk achteruitgaat wanneer de moeder tijdens de zwangerschap in rokerige ruimten verblijft. Ook hebben jongetjes bij de geboorte duidelijk nauwere luchtwegen dan meisjes.

Bron 
  • UMC Utrecht