Een op zeven zwembaden heeft vies water

Getty Images

Veel zwembaden hebben vies zwemwater, smerige douches en kleedkamers en kampen met achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit bijna zeshonderd inspectierapporten die het Algemeen Dagblad inzag.

Het AD vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur bij alle provincies de inspectierapporten op van openbare zwembaden die zich niet aan de wet hielden. Uit de inventarisatie komt naar voren dat één op de drie zwembaden de afgelopen twee jaar overtredingen beging op het gebied van veiligheid, hygiëne of waterkwaliteit. Problemen met de waterkwaliteit speelde in één op de zeven zwembaden. Op tientallen locaties wezen metingen uit dat het water te vies was om in te zwemmen.

Oorpijn

"Mensen kunnen oorpijn krijgen, maar ook huid- en longklachten of diarree", aldus Harald Wychgel van onderzoeksinstituut RIVM. Eén op de vijf zwembaden kampte met mankementen die de veiligheid van de zwemmers in gevaar kunnen brengen. Zo zijn onder water op tal van plekken te grote openingen in roosters te vinden, waarin bezoekers klem kunnen komen. Ook zijn nogal wat tegels kapot, waardoor zwemmers zich kunnen openhalen aan gevaarlijk scherpe randen.

Geen zorgen

Volgens Arthur Helling van Recron, de brancheorganisatie voor particuliere zwembaden, is er geen reden tot zorg. "Ik heb geen signalen dat de veiligheid van de zwemmers in het geding is. Maar we moeten wél proberen zo goed mogelijk aan alle regels te voldoen."

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Algemeen Dagblad