Hoe gevaarlijk is de VRE-bacterie?

Resistente ziekenhuisbacterie

Getty Images

Regelmatig komen er ziekenhuizen in het nieuws omdat ze kampen met een uitbraak van de VRE-bacterie. Het is een bacterie die goed gedijt in een omgeving waar veel antibiotica gebruikt worden en veel zwakke patiënten zijn. Moet je je zorgen maken als je in een ziekenhuis komt waar VRE-bacteriën zijn?

VRE staat voor 'vancomycine-resistente enterokokken'. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Ze verspreiden zich vanuit de darmen via bijvoorbeeld ongewassen handen of de toiletbril naar de omgeving. Gezonde mensen merken er niks van, maar bij ernstig zieken kunnen enterokokken ontstekingen veroorzaken. Normaal gesproken worden deze infecties behandeld met een antibioticum, zoals vancomycine. Vancomycine-resistente enterokokken zijn echter – de naam zegt het al – resistent tegen vancomycine. Dat betekent dat de VRE-bacterie niet reageert op dat antibioticum.

Gevaarlijk?

VRE-bacteriën vormen geen risico voor gezonde mensen. Je wordt er niet ziek van en de bacterie veroorzaakt geen klachten. De bacterie verdwijnt vanzelf weer uit je lichaam. Ook als je een griepje onder de leden hebt of een infectie is de VRE-bacterie niet gevaarlijk. De behandeling van een infectie is wel lastiger omdat de gangbare antibiotica niet goed werken. Je hebt in dat geval andere antibiotica dan vancomycine nodig.

Risico's

Als de VRE-bacterie weinig kwaad kan, waarom doen ziekenhuizen er dan alles aan om verspreiding van de bacterie te voorkomen? Voor patiënten met een ernstige ziekte of zeer verzwakte afweer kan de bacterie wel schadelijk zijn. De bacterie kan bij hen een infectie veroorzaken die moeilijk te behandelen is. Een kweek kan aantonen of er sprake is van een VRE-bacterie. Patiënten die in het ziekenhuis liggen en drager blijken te zijn van de VRE-bacterie, worden geïsoleerd verpleegd zodat ze anderen niet kunnen besmetten. 

Bovendien is er een kleine kans dat de VRE-bacterie de ongevoeligheid voor het antibioticum vancomycine overdraagt op andere bacteriën. In het ziekenhuis komen verschillende bacteriën voor die alleen te behandelen zijn met het middel vancomycine. Bijvoorbeeld de MRSA-bacterie. Als deze ook ongevoelig wordt voor vancomycine en een ernstig zieke patiënt besmet, kan deze patiënt alleen nog behandeld worden met middelen die meer bijwerkingen hebben of waar minder klinische ervaring mee is.

Naar het ziekenhuis

Je kunt probleemloos op bezoek gaan of zelf behandeld worden in een ziekenhuis waar de VRE-bacterie geconstateerd is. Waar nodig, word je gewezen op extra hygiënemaatregelen, zoals goed de handen wassen na een toiletbezoek. Als je drager bent van de bacterie en een operatie moet ondergaan, neemt het ziekenhuispersoneel de benodigde extra maatregelen.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • UMC Utrecht
  • RIVM
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen