Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Hoe gevaarlijk is de VRE-bacterie?

Resistente ziekenhuisbacterie

Regelmatig komen er ziekenhuizen in het nieuws omdat ze kampen met een uitbraak van de VRE-bacterie. Het is een bacterie die goed gedijt in een omgeving waar veel antibiotica gebruikt worden en veel zwakke patiënten zijn. Moet je je zorgen maken als je in een ziekenhuis komt waar VRE-bacteriën zijn?

VRE staat voor 'vancomycine-resistente enterokokken'. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Ze verspreiden zich vanuit de darmen via bijvoorbeeld ongewassen handen of de toiletbril naar de omgeving. Gezonde mensen merken er niks van, maar bij ernstig zieken kunnen enterokokken ontstekingen veroorzaken. Normaal gesproken worden deze infecties behandeld met een antibioticum, zoals vancomycine. Vancomycine-resistente enterokokken zijn echter – de naam zegt het al – resistent tegen vancomycine. Dat betekent dat de VRE-bacterie niet reageert op dat antibioticum.

Gevaarlijk?

VRE-bacteriën vormen geen risico voor gezonde mensen. Je wordt er niet ziek van en de bacterie veroorzaakt geen klachten. De bacterie verdwijnt vanzelf weer uit je lichaam. Ook als je een griepje onder de leden hebt of een infectie is de VRE-bacterie niet gevaarlijk. De behandeling van een infectie is wel lastiger omdat de gangbare antibiotica niet goed werken. Je hebt in dat geval andere antibiotica dan vancomycine nodig.

Risico's

Als de VRE-bacterie weinig kwaad kan, waarom doen ziekenhuizen er dan alles aan om verspreiding van de bacterie te voorkomen? Voor patiënten met een ernstige ziekte of zeer verzwakte afweer kan de bacterie wel schadelijk zijn. De bacterie kan bij hen een infectie veroorzaken die moeilijk te behandelen is. Een kweek kan aantonen of er sprake is van een VRE-bacterie. Patiënten die in het ziekenhuis liggen en drager blijken te zijn van de VRE-bacterie, worden geïsoleerd verpleegd zodat ze anderen niet kunnen besmetten. 

Bovendien is er een kleine kans dat de VRE-bacterie de ongevoeligheid voor het antibioticum vancomycine overdraagt op andere bacteriën. In het ziekenhuis komen verschillende bacteriën voor die alleen te behandelen zijn met het middel vancomycine. Bijvoorbeeld de MRSA-bacterie. Als deze ook ongevoelig wordt voor vancomycine en een ernstig zieke patiënt besmet, kan deze patiënt alleen nog behandeld worden met middelen die meer bijwerkingen hebben of waar minder klinische ervaring mee is.

Naar het ziekenhuis

Je kunt probleemloos op bezoek gaan of zelf behandeld worden in een ziekenhuis waar de VRE-bacterie geconstateerd is. Waar nodig, word je gewezen op extra hygiënemaatregelen, zoals goed de handen wassen na een toiletbezoek. Als je drager bent van de bacterie en een operatie moet ondergaan, neemt het ziekenhuispersoneel de benodigde extra maatregelen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Ton (niet gecontroleerd) op wo, 06/17/2015 - 20:00

Krijg vandaag een brief van het ziekenhuis dat ik me mag laten onderzoeken op VRE. In het ziekenhuis gelegen vanwege een hartinfarct en een andere patiënt had VRE. Lekker dan, maar toch goed geregeld!

Door J (niet gecontroleerd) op wo, 05/20/2015 - 14:13

Is een beetje ongunstig in mijn geval. Ik ben risicopatient, die van de geur van de toilet al bijna allergische reacties krijg. Ook een belangrijke opmerking voor risicogroepen. Er is mij opgevallen dat er afdelingen in het maasstad ziekenhuis rotterdam zijn waar zeer slechte hygiene (toiletbezoek e.d.) plaatsvindt. Mij verbaast de preutsheid van de menselijke factor me nergens!

Door kimberley pex (niet gecontroleerd) op do, 12/18/2014 - 12:02

VRE ? Chloor ! In 't CWZ wordt regelmatig toilet en sanitair gepoetst met chloor. Chloor doodt(als enige poetsmiddel) de VRE en andere resistente bacteriën. Waarom wordt dat niet in ieder ziekenhuis gedaan ?? Ik heb ziekenhuizen meegemaakt waar de hygiëne om te huilen was, zelfs op MDL afdelingen. Onvoorstelbaar.Ik had net mn stoma en moest douchen , doodziek stond ik in de ontalstingsresten van de vorige patient. t CWZ Nijmegen is als een van de weinige ziekenhuizen waar alles wordt gedaan aan goede hygiëne. Complimenten.