Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Hoe zit het nu met de kweekvis?

Ik heb eerder een vraag gesteld over de veiligheid van kweekvissen. Nu hoor ik in het nieuws dat deze vis toch niet zo gezond zou zijn. Hoe zit dit nou?
Mascha

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Ik kan me voorstellen dat je je toch zorgen maakt wanneer je dit leest. Het Voedingscentrum heeft heel goed verwoord wat dit precies inhoudt en wat je moet doen om veilig vis te kunnen eten:

Volgens een onderzoek van Wakker Dier, bevat een flink deel van de gekweekte vis en garnalen uit Zuidoost-Azië bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Resistente bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker te behandelen bent als je daar ziek van wordt.

Antibioticaresistentie en voeding is een behoorlijk complex verhaal. Zo werkt het in het kort: Je kan op meerdere manieren besmet raken met resistente bacteriën, zoals bijvoorbeeld ESBL en MRSA. Een daarvan is via voeding, met name vlees en vis. Als dieren antibiotica krijgen, kan het zijn dat de bacteriën die zij bij zich dragen op den duur resistent worden tegen deze antibiotica. Als je het vlees van deze besmette dieren eet, bestaat er een kans dat je zelf ook besmet raakt, maar hoe groot die kans is weten we niet precies.

Voor verdere informatie over dit onderwerp en tips om de kans op besmetting te verkleinen klik je hier.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.

Reactie toevoegen