Hoe zit het nu met de kweekvis?

Getty Images

Ik heb eerder een vraag gesteld over de veiligheid van kweekvissen. Nu hoor ik in het nieuws dat deze vis toch niet zo gezond zou zijn.
Hoe zit dit nou?

Mascha

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Ik kan me voorstellen dat je je toch zorgen maakt wanneer je dit leest. Het Voedingscentrum heeft heel goed verwoord wat dit precies inhoudt en wat je moet doen om veilig vis te kunnen eten:

Volgens een onderzoek van Wakker Dier, bevat een flink deel van de gekweekte vis en garnalen uit Zuidoost-Azië bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Resistente bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker te behandelen bent als je daar ziek van wordt.

Antibioticaresistentie en voeding is een behoorlijk complex verhaal. Zo werkt het in het kort: Je kan op meerdere manieren besmet raken met resistente bacteriën, zoals bijvoorbeeld ESBL en MRSA. Een daarvan is via voeding, met name vlees en vis. Als dieren antibiotica krijgen, kan het zijn dat de bacteriën die zij bij zich dragen op den duur resistent worden tegen deze antibiotica. Als je het vlees van deze besmette dieren eet, bestaat er een kans dat je zelf ook besmet raakt, maar hoe groot die kans is weten we niet precies.

Voor verdere informatie over dit onderwerp en tips om de kans op besmetting te verkleinen klik je hier.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.