vrijdag, 12 augustus 2022

Is antibacteriële zeep gevaarlijk?

Gebruik alleen desinfecterende middelen als ze echt nodig zijn

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Is antibacteriële zeep gevaarlijk?

Ben je van plan een grote voorjaarsschoonmaak te gaan houden? Schaf dan liever geen desinfecterend 'antibacterieel' schoonmaakmiddel aan. Deze doen namelijk meer kwaad dan goed.

Je hoeft geen desinfecterende schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken. Sterker nog: de Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik hiervan. Ze zijn namelijk gemaakt om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Dat betekent dat ook de goede bacteriën gedood worden, dus de bacteriën die je lichaam nodig heeft. Bovendien kan het veelvuldig gebruik ervan ervoor zorgen dat bacteriën resistent kunnen worden tegen het middel, en ook tegen antibiotica. Dat betekent dat desinfecterende middelen of antibiotica minder goed of helemaal niet meer werken.

Daarnaast kunnen mensen bij overmatig gebruik bijvoorbeeld een vergiftiging oplopen of een allergie ontwikkelen.

Hoe herken je een desinfectiemiddel?

Vaak staat op desinfectiemiddelen 'antibacterieel' of 'hygiënisch'. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen zijn er ook antibacteriele zepen. Ook die kun je beter niet gebruiken.

Wat gebruik je dan wel om schoon te maken?

Met heet water en een sopje van allesreiniger maak je goed schoon. Je huis wordt niet 100 procent steriel, maar dat is ook niet nodig als iedereen gezond is. En gebruik een schoon vaatdoekje. Al na een dag bevat een vaatdoekje veel bacteriën die je niet verder door je huis wilt verspreiden. Je krijgt je vaatdoekje schoon door ze te wassen op 60 °C. Of verhit het vaatdoekje in de magnetron voor 1 minuut op vol vermogen en laat het daarna goed drogen.

Wanneer kan het gebruik van desinfectiemiddelen nodig zijn?

Alleen in bijvoorbeeld ziekenhuizen is het gebruik van desinfecterende middelen nuttig, omdat daar veel mensen zijn met een sterk verminderde weerstand. Ook thuis kun je het gebruiken als iemand in huis erg ziek is, zoals bij een ernstige infectie.

Bron(nen):