Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken

Getty Images

Spoel jij altijd je kip af onder de kraan voordat je het gaat bakken? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders rauwe kip afspoelt onder de kraan. De meesten omdat ze dit hygiënischer vinden en zo bacteriën willen wegspoelen. Terwijl juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip bacteriën verspreidt.

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, soms is het erger. Vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.

Door en door verhitten

Veel mensen wassen dus hun kip, maar dit is niet hygiënischer. “Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.", aldus Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Toch wassen?

Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum dus af om rauwe kip te wassen en af te spoelen onder de kraan. Maar wil je dit wel doen, dan adviseert het Voedingscentrum op een aantal zaken te letten:

  • Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier en gooi dit gelijk na gebruik weg.
  • Was je handen grondig met water en zeep na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook tussendoor als het nodig is en na het afdrogen van de kip.
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum