Kun je diepvriesfruit veilig eten?

Een infectie van het norovirus voorkomen

diepvriesfruit
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je diepvriesfruit veilig eten?

Het is bekend dat het norovirus zich op zacht fruit, zoals frambozen of blauwe bessen, kan bevinden. Diepvriesfruit kan er ook mee besmet zijn. Het virus overleeft namelijk kou. Een infectie ervan veroorzaakt buikgriep, wat kan leiden tot braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp. De symptomen houden meestal één tot vier dagen aan. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten een stuk langer duren.

Fruit verhitten

Groente en fruit, met name zacht fruit, zijn gevoelig voor het norovirus. Daarom is het goed om groente en fruit grondig te wassen, zeker als je de schil er niet afhaalt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je (diepvries)fruit het beste een minuut verhitten als je het bijvoorbeeld voor een smoothie wilt gebruiken. Virussen en bacteriën overleven een temperatuur boven de 70 graden Celsius niet.

Toch besmet

Het norovirus is niet gevaarlijk maar wel heel besmettelijk, vooral via de handen en toiletgebruik. Mocht je een infectie zijn opgelopen, dan is het belangrijk om je handen regelmatig met zeep te wassen en het toilet goed schoon te houden. Ook handdoeken moeten tijdig vervangen worden. Om uitdroging tegen te gaan, is veel drinken van belang.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Consumentenbond