Moet je zalm afspoelen met koud water voor bereiding?

Oppassen voor bacteriën

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je zalm afspoelen met koud water voor bereiding?

Onlangs kregen we al de vraag of je rauwe kip moet wassen met water voor je het bakt. Dat bleek een hardnekkige fabel. Want velen denken eventuele bacteriën weg te spoelen, maar niets is minder waar, de kans op besmetting is juist groter.

Zalm

Vervolgens ontvingen we de vraag of dit ook voor zalmfilet zo is, want heel veel mensen bleken dit te doen. Het bleek inderdaad in veel recepten te staan: spoel de zalmfilet kort af onder koud water. Maar nee, ook zalmfilet hoef je niet te wassen met koud stromend water onder de kraan. En dat geldt voor alle rauwe dierlijke producten.

Oppassen voor kruisbesmetting

Pas ook bij vis goed op voor kruisbesmetting. Als je zalm snijdt op een snijplank, en daarna de groenten op dezelfde snijplank of met hetzelfde mes, dan besmet je ook de groenten. Koop een aparte snijplank voor vis en gebruik die ook alleen daarvoor. Maak deze ook altijd goed schoon na gebruik met heet water en afwasmiddel.

Handen wassen

Was ook altijd je handen heel goed na het aanraken en snijden van rauwe vis. Bewaar het in de koelkast op 4 °C, op een lage plank én achterin.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum