maandag, 23 mei 2022

Papieren handdoek hygiënischer dan handdroger

De handdrogers in een publieke toilet verspreiden veel meer ziektekiemen dan papieren handdoekjes. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd aan de University of Leeds.

Om slecht gewassen handen te simuleren plaatsten de Britse onderzoeker een onschadelijk type bacteriën op de handen van vrijwilligers. Vervolgens maakten deze vrijwilligers gebruik van warme luchthanddrogers, supersnelle 'jet-air' handdrogers of papieren handdoekjes om hun handen te drogen. Vervolgens maten de onderzoekers de hoeveelheid bacteriën rondom de apparaten en vonden veel meer ziektekiemen in de lucht rond de handdrogers, dan bij de papieren handdoekautomaat.

Resultaten

De krachtige 'jet-air' handdrogers scoorden het slechtst. De hoeveelheid bacteriën in de lucht was rondom deze apparaten 4,5 keer zo hoog dan rondom de warme lucht handdrogers en zelfs 27 keer zo hoog dan bij het apparaat met papieren handdoeken. Uit het onderzoek bleek ook dat de bacteriën nog lang na gebruik in de lucht achterbleven. Vijf minuten en zelfs vijftien minuten na gebruiken vonden de onderzoekers nog bacteriën in de lucht.

Verspreiden

"De volgende keer dat je je handen droogt met een handdroger in een publiek toilet, is de kans groot dat je bacteriën verspreidt zonder dat je je daar bewust van bent", vertelt onderzoeker Mark Wilcox. "Het kan ook zijn dat je wordt onder 'gespetterd' met de bacteriën van iemand anders. Deze wetenschap is belangrijk met het ook op de verspreiding van ziekten."

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Journal of Hospital Infection. Daarnaast presenteerde Wilcox de resultaten op de Healthcare Infection Society International Conference in Lyon, Frankrijk.

Kritiek

Op het onderzoek is ook kritiek. Zo zouden de handen besmet zijn met een onrealistisch hoog niveau van bacteriën, werden de handen gedroogd zonder ze te wassen en bleek het aantal bacteriën in de lucht helemaal niet zo hoog. Er komen bijvoorbeeld meer bacteriën vrij in de lucht door je jas uit te doen of andere schoenen aan te trekken. De praktijk in een toiletruimte is ook nogal anders: mensen wassen hun handen eerst voor ze te drogen.

Verder is uit eerdere onderzoek gebleken dat een handdroger net zo hygiënisch is als een papieren handdoek. Dit huidige onderzoek is onder andere ook gefinancierd door de papierindustrie.

Bron(nen):
  • WebMD