Wat is hygiënischer: een houten of plastic snijplank?

Snijden op een snijplank: pas op met rauw vlees

groenten snijden op snijplank
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is hygiënischer? Een houten of plastic snijplank?

Als je regelmatig kookt, gebruik je waarschijnlijk ook vaak snijplanken. Die zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Maar welke is nu eigenlijk hygiënischer? Een houten of een plastic snijplank?

Vaak wordt gezegd dat een houten snijplank onhygiënischer is dan een snijplank van kunststof. Maar het maakt helemaal niet veel uit welk soort snijplank je gebruikt. Beide soorten moeten aan eisen voldoen om in contact te mogen komen met levensmiddelen.

Belangrijk is het onderhouden en schoon houden van de planken. Een houten snijplank kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. Goed schrobben met afwasmiddel en (heel) heet water zorgt ervoor dat de meeste bacteriën dood gaan. Doe dit direct na gebruik, zo kunnen schadelijke bacteriën zich niet ophopen.

Vervang een snijplank als deze vol zit met groeven, want dan kun je hem niet meer goed schoonmaken.

Rauw vlees

Verder is het essentieel dat je een aparte snijplank gebruikt voor rauw vlees. Gebruik ook niet dezelfde snijplank en mes voor rauwe kip en daarna voor gaar eten.

Op rauw vlees en vis kunnen ziekmakers voorkomen. Spoel je snijplank - en natuurlijk ook je mes en ander keukengerei - na gebruik meteen af met heet water en zet ze daarna bij de afwas. Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden.

Plastic snijplanken kun je wel in de vaatwasser doen. Heb je rauwe vis of vlees gesneden? Spoel hem dan eerst even af voordat je hem in de vaatwasser zet. Ook een plastic snijplank moet je vervangen als deze vol zit met groeven.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Auteur