Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Wat is hygiënischer? Een houten of plastic snijplank?

Pas op met rauw vlees

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is hygiënischer? Een houten of plastic snijplank?

Als je regelmatig kookt, gebruik je waarschijnlijk ook vaak snijplanken. Die zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Maar welke is nu eigenlijk hygiënischer? Een houten of een plastic snijplank?

Vaak wordt gezegd dat een houten snijplank onhygiënischer is dan een snijplank van kunststof. Maar het maakt helemaal niet veel uit welk soort snijplank je gebruikt. Beide soorten moeten aan eisen voldoen om in contact te mogen komen met levensmiddelen.

Belangrijk is het onderhouden en schoon houden van de planken. Een houten snijplank kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. Goed schrobben met afwasmiddel en (heel) heet water zorgt ervoor dat de meeste bacteriën dood gaan. Doe dit direct na gebruik, zo kunnen schadelijke bacteriën zich niet ophopen.

Vervang een snijplank als deze vol zit met groeven, want dan kun je hem niet meer goed schoonmaken.

Rauw vlees

Verder is het essentieeel dat je een aparte snijplank gebruikt voor rauw vlees. Gebruik ook niet dezelfde snijplank en mes voor rauwe kip en daarna voor gaar eten.

Op rauw vlees en vis kunnen ziekmakers voorkomen. Spoel je snijplank - en natuurlijk ook je mes en ander keukengerei - na gebruik meteen af met heet water en zet ze daarna bij de afwas. Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden.

Plastic snijplanken kun je wel in de vaatwasser doen. Heb je rauwe vis of vlees gesneden? Spoel hem dan eerst even af voordat je hem in de vaatwasser zet. Ook een plastic snijplank moet je vervangen als deze vol zit met groeven.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Ron (niet gecontroleerd) op di, 08/29/2017 - 04:17

Hout....in hout zitten stoffen die bacteriën afbreken. Zelfs al is het hout al zeer oud en droog, het blijft gewoon het allerbeste. Dit leer je ook bij opleiding als kok. Anderzijds is kunststof ook niet verkeerd omdat hier met kleuren wordt gewerkt zodat elke kleur zijn doel heeft, zoals rauw vlees, gevogelte, vis, groente...alles heeft zijn kleuren.
Slechtste is inderdaad glas, hier kunnen ook minuscuul kleine splinters zitten en ook het vallen en breken is hier het nadeel.
Tot slot, moeten wij niet teveel denken en stil staan.....we zijn tegenwoordig sowieso al veel te schoon, we wassen steeds onze handen en poetsen er op los, terwijl ons lichaam niet vies is van bacteriën......

Door Tom Larm (niet gecontroleerd) op zo, 12/25/2016 - 03:10

Voor mij zijn kunststof snijplanken gevaarlijker voor de gezondheid , dan houten snijplanken , omdat hele kleine kunstofdeeltjes(onzichtbaar voor het oog) , die ongetwijfelt ontstaan bij het snijden , in het voedsel terecht kunnen komen. Bij de houtensnijplanken gebeurt dat natuurlijk ook , maar die deeltjes zijn biologisch.

Door Janny (niet gecontroleerd) op do, 12/15/2016 - 16:58

Ik gebruik altijd een groot pizzabord van aardewerk. Lijkt me hygienischer en bevalt prima.

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 12/15/2016 - 12:02

Van een glazen snijplank gebruik ik de kant met bobbels, waarbij de messen niet bot dan worden

Door Pete (niet gecontroleerd) op do, 12/15/2016 - 11:29

een glazensnijplaat lijkt me niet zo goed voor je kostbare messen,die eerder bot zullen worden. Een houtensnijplank van rubberhout lijkt me in dat geval beter voor het behoud van je messen.

Door Mieke (niet gecontroleerd) op do, 12/15/2016 - 08:04

Een glazen snijplaat vind ik ideaal, nooit geen groeven.