Zo houd je muizen buiten de deur

Muizen kunnen ziekteverwekkende bacteriën verspreiden

Getty Images

Muizen kunnen ziekteverwekkende bacteriën verspreiden. Je kunt ze dus maar beter buiten de deur houden. Maar hoe zorg je ervoor dat deze kleine knagers aan jouw deur voorbijlopen? En hoe kom je van ze af als je ze al in huis hebt?

Een muis in huis is niet bepaald hygiënisch. Via zijn uitwerpselen en urine kan hij ziektekiemen verspreiden, met bijvoorbeeld voedselvergiftiging of huidziekten tot gevolg.

Ook qua veiligheid is de muis nogal een onruststoker: voor het doorknagen van elektriciteitskabels, leidingen en isolatiemateriaal draait hij zijn ‘hand’ – of beter gezegd: tand – niet om. De gevolgen die dat kan hebben, hoeven wij je vast niet uit te leggen. Verder is de muis natuurlijk berucht om zijn geknaag en gerommel in de voorraadkast en weet hij zich ook nog eens in rap tempo voort te planten. Redenen te over dus om de muis buiten de deur te houden.

Zo houd je muizen buiten de deur

Muizen buiten de deur houden is vooral een kwestie van effectief afdichten en opruimen:

 • Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter al genoeg om naar binnen te wandelen. Doorloop daarom het hele huis en dicht spleten en kieren met speciale weringspasta (MouseStop). Een tijdelijke afdichtingsoplossing is staalwol: muizen knagen zich daar niet graag doorheen. Ventilatieopeningen kun je voorzien van fijn gaas, zodat muizen ook daar niet door naar binnen kunnen. Controleer ook de deuren: sommige deuren hebben aan de onderzijde net genoeg ruimte voor een muis.
 • Laat nooit voedselresten slingeren – niet binnen, maar ook niet buiten. Berg voedingsmiddelen op in afsluitbare bussen en dozen van bijvoorbeeld plastic, metaal of glas. Verder is het raadzaam meerdere keren per week te stofzuigen.
 • Zorg binnen én buiten voor goed afgesloten afvalbakken.
 • Zorg ervoor dat er buiten geen materialen en rommel blijft liggen, want muizen maken graag een nest op zulke rommelplekken.
 • Wanneer je vogels voedert, doe dat dan in afgepaste hoeveelheden, zodat er niet steeds voedsel blijft liggen – ook muizen zijn namelijk gek op vetbollen en zaden.
 • Hoewel katten echte jagers zijn, wil de aanwezigheid van een kat in huis niet zeggen dat muizen je deur voorbijlopen. Een kat helpt, maar voorkomt niet. Bedenk ook dat niet iedere kat over een even groot jachtinstinct beschikt.

Zo zet je ze buiten

Dit zijn effectieve methodes:

 • Met een knijp- of klapval wordt de muis direct gedood. Zulke vallen – het is raadzaam er meerdere te plaatsen – vul je met kaas of noten of havermout met pindakaas. Zorg er wel voor dat de muizen elders in huis geen voedsel kunnen vinden
 • Met een kooi- of kantelval vang je een muis leven, daarna kun je hem buiten vrijlaten. Doe dat dan wel op een afstand van zo’n 100 meter van je huis, anders wandelt hij ’s avonds net zo vrolijk weer terug. Ook de kooi- of kantelval vul je met pindakaas of noten of havermout met pindakaas.
 • Mocht het met muizenvallen echt niet lukken, dan kun je muizengif inzetten. Realiseer je wel dat muizengif dieronvriendelijk en bijzonder schadelijk voor de gezondheid van mens en dier is. Wil je toch muizengif gebruiken, houd je dan strikt aan de gebruiksaanwijzing en lever gifrestanten in bij het klein chemisch afval. Muizengif leidt tot een langzame en pijnlijke dood: gemiddeld doet een vergiftigde muis er zo’n zeven dagen over om dood te gaan. Soms gaat het sneller: daarom moet je vanaf de derde dag al goed controleren of er ergens dode muizen liggen. Verpak dode muizen in plastic en gooi ze in een afgesloten afvalbak, zodat andere dieren zich niet tegoed gaan doen aan giftige kadavertjes.
 • Als muizen echt een plaag worden, neem dan contact op met de gemeente - in grotere gemeenten bestaat vaak een aparte dienst Plaagdierbeheersing - of met een plaagdierbestrijdingsbedrijf.

Als ook de buren last hebben van muizen, is het verstandig de te nemen maatregelen samen met hen te bespreken.

De ene muis is de andere niet

De meest voorkomende muis in huis is - hoe verrassend - de huismuis. De huismuis leeft het liefst tussen plafonds, maar met kelders, kruipruimtes en spouwmuren is hij ook tevreden. Overdag zie je hem niet snel: de huismuis is vooral ’s nachts actief. Andere regelmatig voorkomende muizen zijn de bosmuis en de veldspitsmuis, maar deze soorten zul je niet gauw in huis aantreffen. Bosmuizen en veldspitsmuizen zijn beschermde dieren en mogen alleen ín gebouwen worden bestreden.

Auteur 
 • Mariska Tjoelker
Bron 
 • Milieu Centraal