'Kniebrace helpt bij artrose'

Getty Images

Door een kniebrace te dragen, kun je pijn en klachten als gevolg van artrose aan de knieschijf aanzienlijk verminderen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Manchester. Zij presenteren de resultaten van hun onderzoek op een bijeenkomst van de Osteoarthritis Research Society. Volgens de wetenschappers biedt hun ontdekking grote mogelijkheden voor de behandeling van deze veelvoorkomende gewrichtsaandoening en een simpel en goedkoop alternatief voor pijnstillers.

Simpel
"Er is dringend behoefte aan niet-operatieve behandelingen van artrose in de knie", aldus onderzoeker Michael Callaghan. "Er is daarbij tot nu toe weinig aandacht besteedt aan behandelingen gericht op de knieschijf; een belangrijke bron van kniepijn. Ons onderzoek laat zien dat een simpele lichtgewicht kniebrace tot grote verbeteringen kan leiden."

Onderzoek
Voor het onderzoek bestudeerde hij samen met zijn collega's 126 patiënten tussen de 40 en 70 jaar. De patiënten werden gedurende 12 weken gevolgd. Na het dragen van de brace voor zes weken zagen de onderzoekers een significant verschil met de controle groep op het gebied van pijn, klachten, stijfheid en spierkracht.

"Patiënten hebben onze meerdere keren verteld dat de brace hun knie stabieler voelde. Ze ervaarden daarbij steun van de brace en voelden zich meer zeker", legt Callaghan uit. "Wij denken dat het gevoel van zekerheid er voor zorgt dat mensen hun knie meer gebruiken dan normaal. Dit verbetert de spierkracht, het functioneren van de knie en de klachten."

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily