Muziek verbetert sportprestaties

Getty Images

Door te luisteren naar de juiste muziek, houd je je fitness-sessie langer vol. Dr. Costas Karageorghis van de Engelse Brunel University ontwikkelde een formule om muziek te beoordelen.

Goede muziek kan de sportieve prestatie met 15 procent verbeteren. De beste muziek voor gematigde tot intensieve inspanning is muziek met 120 tot 140 beats per minuut, aldus Karageorghis.

Al 20 jaar bestudeert hij de link tussen bewegen en muziek. Behalve het ritme en tempo houdt hij ook rekening met de muzikaliteit en de culturele achtergrond van de muziek.

Jongere sporters begeleiden hun workout volgens hem het best met hedendaagse muziek, zoals 'Mercy' van Duffy en 'I like the way you move' van the BodyRockers, terwijl de wat oudere sporters beter presteren op 'Dancing Queen' van Abba of 'Don't stop me now' van Queen.

Minder zwaar
Voor mensen die wegens gezondheidsredenen sporten, kan een muzikaal recept helpen. Veel sportscholen zetten volgens de onderzoeker gewoon de radio aan, of draaien te trage muziek. Door te luisteren naar de geschikte muziek lijkt de workout vaak minder zwaar.
Auteur 
Bron 
  • BBC