Net getest: Zumba

De nieuwste fitnessrage

Getty Images

De nieuwste fitnessrage is Zumba. Het is een combinatie van aerobics- en dansbewegingen op wereld- en latinmuziek, zoals Salsa en Merengue. Zumba betekent letterlijk: snel bewegen en lol maken.

De les
Op dinsdagochtend gaan wij, de redactiestagiaires, samen naar een proefles Zumba in Hilversum. We hebben er erg veel zin in en zijn benieuwd. De les begint om kwart over tien en duurt precies een uur. We beginnen met een actieve warming-up, waarbij we onze heupen goed moeten gebruiken. De warming-up duurt 10 minuten. Daarna begint het echte werk.

De eerste basispassen komen uit de Merenguedans. We zijn meteen flink in beweging: stapje naar links, stapje terug, draaien met de heupen, stapje naar voren, stapje naar achteren, rondje draaien en weer opnieuw.

Alle spieren (benen, billen, buikspieren, middel en bovenlichaam) worden gebruikt en het zweet staat vrijwel meteen op ons voorhoofd. De bewegingen worden afgewisseld op verschillende muziekstijlen. Zo komen ook de basispassen uit de Salsa terug in de les. Je heupen worden flink los geschud en je beweegt je armen mee op het ritme en de beweging.

Om er nog een schepje bovenop te doen, dansen we het laatste kwartier met gewichtjes. We doen speciale oefeningen met de gewichtjes en we voelen dat zowel onze arm- als buikspieren goed getraind worden. We kunnen gelukkig zelf onze gewichtjes uitkiezen. Eén kilogram is vandaag wel genoeg! We sluiten de les af met een coolingdown.


Wat vonden wij er van?
Op de wandeling terug naar de trein merken we allebei dat we ons intensief hebben ingespannen. Onze benen voelen zwaar en we moeten even bijkomen.

Het klopt wat ze zeggen: het is een echte fitnessles waarbij je je spieren intensief traint, maar dat heb je bijna niet in de gaten door de afwisseling van de dansjes en de gezellige ‘vakantiesfeer’ van de muziek waarop je danst.

Mook: "Met mijn danservaring kon ik de danspassen gemakkelijk bijhouden. Maar ik kan mij voorstellen dat het best lastig is voor mensen die niet eerder hebben gedanst."

Andrea: "We deden mee met de tweede Zumba les van de groep, dus konden we goed inkomen. De muziek maakt dat je echt wilt swingen en doordat je constant in beweging bent, train je al je spieren." Kortom: Zumba is een goede work-out!

Verdere informatie
Wij hebben de les gevolgd bij Sjollema Sport & Fitness te Hilversum. Je kunt hier aan een proefles meedoen om te kijken of je het wat vindt. Er komen steeds meer sportscholen bij die Zumba-lessen aanbieden. Je betaalt gewoon voor een lidmaatschap bij een sportschool. De lessen worden niet los gegeven.

Auteur 
  • Andrea de Jong en Mook van Duijkeren