Sportende ouders motiveren kinderen extra

Getty Images

BAARN - Ouders die willen dat hun kinderen meer bewegen, bereiken dat door zelf meer te gaan sporten. Dit bevestigt een nieuwe Amerikaanse studie.

"Het is al lang bekend dat de mate waarin kinderen en ouders bewegen met elkaar samenhangt", meldt onderzoeker Kristen Holm van de National Jewish Health in Denver. "Maar deze studie toont aan dat wanneer ouders meer gaan bewegen, hun kinderen dat ook doen. En dat effect werd nog sterker merkbaar in het weekend."

De onderzoekers volgden 83 gezinnen die deelnamen aan een programma dat gewichtstoename onder jongeren met obesitas moet tegengaan. De kinderen waren allemaal tussen de 7 en 14 jaar.

2000 stappen extra
De ouders en kinderen werden aangemoedigd dagelijks 2000 stappen extra te zetten, bovenop hun normale beweegpatroon. Dit werd bijgehouden met speciale stappentellers.

Steeds actiever
Het bleek dat op de dagen dat de moeders deze 2000 extra stappen haalden of dat doel zelfs overschreden, hun kinderen gemiddeld 2117 stappen extra deden. Wanneer de moeders het doel niet behaalde, zetten ook de kinderen slechts 1175 stappen extra. Volgens de wetenschappers is het opvallend dat de kinderen die de minste beweging kregen voordat ze aan het programma meededen, vanaf de start meer extra stappen zetten dan de kinderen die al vrij actief waren.

Ook bij vaders
De studie toont aan dat voor iedere 1000 stappen die een moeder dagelijks extra zet, het kind daar nog eens 196 stappen bovenop doet. Een gelijksoortig patroon werd zichtbaar als de vader de extra stappen zette.

het onderzoek is eind juli gepubliceerd in de Journal of Physical Activity and Health.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Journal of Physiology