donderdag, 17 juni 2021

'Team-gericht denken vergroot prestatie'

BAARN - Voor een team gaan we net een stapje harder dan voor ons zelf. Individuen presteren beter als de motivatie gericht is op een teamprestatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University.

Simpelweg het veranderen van ik naar wij bij een peptalk heeft grote invloed op de prestatie van een individu en dus ook op dat van de groep. Het gaat hierbij vooral om het oppeppen van jezelf. Het tegen jezelf praten.

Wij
"Ik geloof in de kracht van 'wij'.", aldus hoofdonderzoeker Veronica Son. "Ons onderzoek laat zien dat jezelf groepsgericht oppeppen het zelfvertrouwen van de groep vergroot. Het wij-denken leidt tot goede teamuitkomsten."

Darten
Tijdens het onderzoek werden tachtig deelnemers willekeurig verdeeld over drie groepen voor een darttoernooi. In de eerste groep lag de focus op 'ik kan het', bij de tweede groep draaide het om 'wij kunnen het' en in de derde groep werden neutrale peptalks gedeeld bij wijze van controle.

"Door op het team te focussen leg je geen enorme druk op jezelf, maar maak je wel onderdeel uit van de prestatie.", legt onderzoeker Deborah Feltz uit. "Dit verklaart waarom de prestaties bij groepsgerichte peptalks het best waren."

Samenwerken
Hoewel de studie een sportsetting betrof denken Son en Feltz dat de uitkomsten van het onderzoek invloed kunnen hebben op het alledaagse leven. Samenwerken moet overal. "Een focus op een team kan mensen ook helpen bij het veranderen van ongezond gedrag of bij het bereiken van verkoopdoelen.", aldus Feltz.

Bron(nen):