woensdag, 27 januari 2021

Blaasontsteking ook in te schatten zonder urineonderzoek

AMSTERDAM - Huisartsen kunnen bij vrouwen in de helft van de gevallen zonder urineonderzoek goed inschatten of ze waarschijnlijk een blaasontsteking hebben. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bart Knottnerus.

Huisartsen krijgen veel vrouwen op het spreekuur met klachten die wijzen op een blaasontsteking. Bijvoorbeeld vaak naar de wc moeten, een brandend gevoel tijdens het plassen, maar een paar druppels plassen en troebele urine.

‚ÄčDrie vragen
Knottnerus stelde drie vragen op waarmee een huisarts in de helft van de gevallen zonder urineonderzoek goed kan inschatten of er inderdaad een blaasontsteking is. Het vermoeden van de vrouw speelt daarbij een belangrijke rol, zelfs als ze nog nooit een blaasontsteking heeft gehad.

‚ÄčAntibiotica uitstellen
Verder geneest een kwart tot de helft van de vrouwen binnen een week spontaan en blijkt meer dan een derde bereid om behandeling met antibiotica uit te stellen als de huisarts dat voorstelt.

De resultaten van Knottnerus' proefschrift worden deels verwerkt in de herziene richtlijn Urineweginfectie van het Nederlands Huisartsen Genootschap, die over enkele maanden verschijnt.

Bron(nen):
    • Gezondheidskrant