Hoe voorkom ik blaas­ontsteking na vrijen?

vrouw
Getty Images

In het verleden had ik (vrouw, 60 jaar) geregeld blaasontsteking na het vrijen. Sinds twee maanden heb ik daar opnieuw last van. De huisarts heeft me nu antibiotica gegeven om direct na het vrijen in te nemen. Ik gebruik ook al jaren vaginale zetpillen met oestrogeen tegen een droge en dunner wordende vaginawand. Zijn er nog andere manieren dan antibiotica slikken om een blaasontsteking na het vrijen te voorkomen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het probleem is zo bekend dat het ‘honeymoon disease’ wordt genoemd: door de bewegingen tijdens het vrijen worden bacteriën als het ware de plasbuis in gemasseerd. U bent er kennelijk gevoelig voor, maar het was heel lang weg en nu is het terug. Is er iets veranderd? Bent u meer of anders gaan vrijen, misschien andere doucheproducten gaan gebruiken?

Het eerste wat u kunt doen is direct na het vrijen goed uitplassen. En: méér drinken is méér plassen, dus méér reinigend vermogen. Antibiotica helpen als het al mis is, maar veranderen ook de samenstelling van de lichaamsflora (de bacteriën die je bij je draagt) en houden zo misschien het probleem wel in stand. Drogisterijen en webwinkels hebben veel producten op basis van probiotica: pillen of capsules met culturen van melkzuurbacteriën. De vagina bevat melkzuurbacteriën die voor een zure omgeving zorgen. Daardoor krijgen schadelijke bacteriën minder kans. Probiotica proberen dit te herstellen of ondersteunen.

Cranberry’s bevatten antibacteriële stoffen. Die zijn zo krachtig zuur en bitter dat een glas cranberrysap met voldoende van die stoffen ondrinkbaar zou zijn, dus het moet via een capsule. De onderzoeken met zowel cranberry’s als probiotica geven wisselende en soms tegenstrijdige resultaten, maar ze zijn wel veilig. U kunt dus gerust eens iets proberen. Overigens bevatten heel veel voedingsmiddelen melkzuurbacteriën. De grens tussen wel of geen blaasontsteking lijkt bij u dun, dus misschien maakt iets kleins het verschil.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.