woensdag, 27 januari 2021

Slechts 16 procent vrouwen kent oorzaak blaasontsteking

Slechts 16 procent van de Nederlandse vrouwen weet dat de E-coli bacterie de oorzaak van een blaasontsteking is. En dat terwijl bijna twee derde van hen wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Van hen haalde 69 procent antibiotica bij de huisarts, zo blijkt uit onderzoek.

Vrouwen denken te weten waar een blaasontsteking vandaan komt, maar dit is niet zo.  Nederlandse vrouwen wijten een blaasontsteking vaak aan een te lage weerstand (40 procent), te lang wachten met plassen (36 procent) of verkeerd afvegen na het plassen (32 procent). Slechts 16 procent kent de echte oorzaak: de E-coli bacterie.

Symptomen bekend

De respondenten bleken bekender met de symptomen van een blaasontsteking: een branderig gevoel bij het plassen (86 procent), het plassen van 'drie druppels' (55 procent) en de toenemende toiletbezoekjes (37 procent).

Antibiotica

De angst voor antibioticaresistentie is met 53 procent vrij hoog. Toch heeft 69 procent de laatste blaasontsteking met antibiotica via de huisarts behandeld. Ook veel water drinken wordt geprobeerd (31 procent).  

Zelfhulpmiddelen

De jongere generatie (18 tot en met 30 jaar) zoekt eerder naar een vernieuwende aanpak dan de oudere vrouwen. 55 procent van de vrouwen kent echter de hulpmiddelen niet, die zonder recept te krijgen zijn tegen een blaasontsteking.

Het onderzoek onder 512 vrouwen is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van ROTER Cysticare.

Trefwoorden:
Bron(nen):