Was je vagina gezond

Vrouwenklachten

Getty Images

Zeep is schoon en schoon is gezond. Toch geldt dit niet voor je vagina; speciale intieme verzorging is ingewikkelder dan dat. Tips om je vagina gezond te houden.

De vagina is een van de meest kwetsbare delen van het lichaam. Van nature is daar een heel mooi beschermingsmechanisme voor.

Een verstoorde vaginale zuurgraad

In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt. Daardoor is de huid bij de vagina zuurder dan op andere plekken van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Helaas kan deze balans verstoord raken.

Als het natuurlijke milieu van de vagina is aangetast, kan dat tot infecties leiden. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Rondom de vagina ligt de pH-waarde rond 5,2. Op de rest van je lichaam zit deze pH-waarde vaak rond 7. Gewone zeep heeft dan ook een pH van 7. Als je hiermee je vagina wast, verstoor je de zuurgraad.

Andere veroorzakers van een veranderde zuurgraad zijn:

  • synthetisch ondergoed
  • strakke kleding
  • achtergebleven menstruatiebloed
  • (te lang gebruik van) inlegkruisjes
  • verminderde weerstand
  • stress en vermoeidheid
  • sperma en speeksel
  • zwangerschap

Vagina in balans zonder zeep

Wassen met gewone zeep is dus uit den boze. In plaats daarvan kun je je wassen met lauw water. Dat is sowieso wat alle experts aanraden. Speciale intiemproducten zijn dus niet nodig, maar sommige vrouwen vinden het prettig om ze te gebruiken. Kwaad kan het niet.  Deze hebben namelijk dezelfde zuurgraad als de vagina. Was altijd van voor naar achteren en gebruik een schoon washandje.

Veel vrouwen hebben soms tijdelijk last van een vervelende vaginale geur, jeuk in de vagina of veel afscheiding. Een intieme douche kan dan helpen de vagina weer in balans te krijgen. Zo'n vaginale douche zit veelal in een langwerpige verpakking, zodat de vloeistof goed in de vagina kan komen. De discussie bestaat of dit product goed voor je is of juist niet. Artsen raden veelal aan alleen de vagina op die manier te behandelen als er iets mis is met de conditie in de schede.

Jeuk en irritatie

Hardnekkige jeuk aan de schaamlippen is een veelgehoorde klacht. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, het gebruik van een bepaald geneesmiddel of een allergie.

Soms is de jeuk zo hinderlijk dat er snel een vicieuze cirkel ontstaat. Jeuk leidt tot krabben en dit leidt weer tot irritatie en nog meer jeuk. Het beste advies is: afblijven en eventueel een intiemgel gebruiken. Een vaginale gel zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van het vaginale weefsel, waardoor zwelling vermindert en de weefselconditie verbetert.

Niks helpt

Je vaginale afscheiding is veranderd van kleur, hoeveelheid of geur en dit duurt nu al langer dan vijf dagen? Ondanks de goede verzorging? Misschien heb je een schimmelinfectie of een soa. Daarom is het beter om even bij je huisarts langs te gaan.

 

Auteur