Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Was je vagina gezond

Vrouwenklachten

Zeep is schoon en schoon is gezond. Toch geldt dit niet voor je vagina; speciale intieme verzorging is ingewikkelder dan dat. Tips om je vagina gezond te houden.

De vagina is een van de meest kwetsbare delen van het lichaam. Van nature is daar een heel mooi beschermingsmechanisme voor.

Een verstoorde zuurgraad

In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt. Daardoor is de huid bij de vagina zuurder dan op andere plekken van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Helaas kan deze balans verstoord raken.

Als het natuurlijke milieu van de vagina is aangetast, kan dat tot infecties leiden. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Rondom de vagina ligt de pH-waarde rond 5,2.

Op de rest van je lichaam zit deze pH-waarde vaak rond 7. Gewone zeep heeft dan ook een pH van 7. Als je hiermee je vagina wast, verstoor je de zuurgraad.

Andere veroorzakers van een veranderde zuurgraad zijn:

  • synthetisch ondergoed
  • strakke kleding
  • achtergebleven menstruatiebloed
  • (te lang gebruik van) inlegkruisjes
  • verminderde weerstand
  • stress en vermoeidheid
  • sperma en speeksel
  • zwangerschap

In balans zonder zeep

Wassen met gewone zeep is dus uit den boze. In plaats daarvan kun je je wassen met lauw water. Ook kun je een speciale wasemulsie gebruiken. Deze heeft namelijk dezelfde zuurgraad als de vagina. Was altijd van voor naar achteren en gebruik een schoon washandje.

Veel vrouwen hebben soms tijdelijk last van een vervelende vaginale geur, jeuk in de vagina of veel afscheiding. Een intieme douche kan dan helpen de vagina weer in balans te krijgen.

De vaginale douche zit veelal in een langwerpige verpakking, zodat de vloeistof goed in de vagina kan komen. De discussie bestaat of dit product goed voor je is of juist niet. Artsen raden veelal aan alleen de vagina op die manier te behandelen als er iets mis is met de conditie in de schede.

Jeuk en irritatie

Hardnekkige jeuk aan de schaamlippen is een veelgehoorde klacht. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, het gebruik van een bepaald geneesmiddel of een allergie.

Soms is de jeuk zo hinderlijk dat er snel een vicieuze cirkel ontstaat. Jeuk leidt tot krabben en dit leidt weer tot irritatie en nog meer jeuk. Het beste advies is: afblijven en eventueel een intiemgel gebruiken. Een vaginale gel zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van het vaginale weefsel, waardoor zwelling vermindert en de weefselconditie verbetert.

Niks helpt

Je vaginale afscheiding is veranderd van kleur, hoeveelheid of geur en dit duurt nu al langer dan vijf dagen? Ondanks de goede verzorging? Misschien heb je een schimmelinfectie of een soa. Daarom is het beter om even bij je huisarts langs te gaan.

Reactie toevoegen

9 Comments

Door . (niet gecontroleerd) op di, 02/07/2017 - 19:48

Dat is niet waar. Ook wanneer je je schaamlippen met zeep wast, kan dat tot aantasting van de zuurgraad leiden en daarmee tot een schimmelinfectie. Er wordt hier trouwens niet gesproken over een ontsteking.

Door - (niet gecontroleerd) op do, 11/24/2016 - 22:32

De zeep komt alleen op je schaamlippen, in principe kunnen ze daar tegen. Het moet echt in je vagina wilt het kunnen ontsteken.

Door Tara (niet gecontroleerd) op za, 10/15/2016 - 16:28

Ik heb al een tijdje last van teveel afscheiding. Het jeukt niet altijd maar toch heb ik er last van i.v.m altijd een inlegkruisje moeten omdoen. Ik heb dus een tijd lang geprobeerd om het heel goed te wassen met shampoo omdat ik dacht dat het lag aan de hygiëne. Het helpt dus niet. Heb er nog steeds dagelijks last van en soms geeft het mij ook een bloederig gevoel. Geen inlegkruisje dragen gaat voor mij dus niet. Ik heb nog geen seksuele contact gehad en pijn in me onderbuik heb ik ook niet. Wat moet ik doen en heeft iemand nog eventueel goeie tips?

Door gast (niet gecontroleerd) op zo, 07/31/2016 - 12:18

Oke maar je bovenlichaam bv: borsten,rug env moet je tog ook kunnen wassen met zeep en dat spoel komt ook in je vagina terecht. Heb je een tip dat het tog niet gebeurd?

Door guest (niet gecontroleerd) op za, 01/02/2016 - 07:24

Als je jeuk, irritatie, pijn bij geslachtsgemeenschap en urineren hebt en dan vooral tijdens de 2e helft van je menstruele cyclus; sluit dan cytolytische vaginose ook niet uit.

Dit is geen infectie, maar een overgroei van de lactobacillen die dan de oppervlakkige cellen van het vaginaal slijmvlies beschadigen. Simpelweg op te lossen door onder andere vaginale spoeling met bakpoeder (NaHCO3).
http://www.dokterjohn.be/vaginale-infecties-cytolytische-vaginose.html

Door gast (niet gecontroleerd) op do, 04/16/2015 - 13:35

Je hoeft eigenlijk niets anders te doen, dan de vagina één of twee keer per dag alleen maar met lauw water te wassen.

Eigenlijk is dat het allerbeste, daar je verder geen producten ervoor hoeft te halen. De vagina reinigt zich verder vanzelf van binnen.

Door Titia (niet gecontroleerd) op di, 12/23/2014 - 10:36

Als ik last heb van een vaginale schimmelinfectie was ik me twee keer per dag met water waar ik een scheutje citroensap aan toegevoegd heb. Ook water met een paar druppels betadine jodium helpt goed. Ik hoef dit meestal maar 3 á 4 dagen vol te houden.

Door Marjorie (niet gecontroleerd) op ma, 08/25/2014 - 20:57

Toen ik eens last had van schimmelinfectie zei een oud werkgever tegen mij om yoghurt te gebruiken, om zodoende de zuurgraad van mijn vagina op peil te houden. Ik geef mij dochter af en toe ook vruchten yoghurt. Ja, ben niet zo dol op yoghurt, vandaar eens in de blauwe maaand.

Door J. Bergel (niet gecontroleerd) op zo, 08/24/2014 - 13:58

Ik mis de oorzaak te gespannen bekkenbodemspieren. Vaak gebeurt dit ongemerkt. Met hulp van een bekkenfysiotherapeut is dit goed te verbeteren.