zaterdag, 21 mei 2022

Blauwe bessen versnellen herstel spieren

BAARN - Atleten herstellen sneller van hun inspanningen als ze blauwe bessen eten. Dit schrijven onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Massey University in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Steve Stannard en zijn team gebruikten een nieuwe methode waarbij het linkerbeen van proefpersonen vergeleken werd met het rechterbeen. Proefpersonen trainden één dijbeen met behulp van een fitnessapparaat, waardoor er miniscule beschadigingen ontstonden in de spiervezels van dat been. 

​Smoothies
In het eerste deel van de studie dronken de deelnemers blauwe bessensmoothies voor, tijdens en gedurende twee dagen na de training. Met bloedmonsters werd gekeken hoe goed het been zich herstelde. Een paar weken later ondergingen ze dezelfde training, maar nu met het andere dijbeen en zonder de blauwe bessensmoothies.

​Antioxidanten
De bloedmonsters lieten zien dat blauwe bessen zorgden voor een voor een hogere antioxidant-verdediging in het lichaam. De spieren herstelden zich in de eerste 36 uur na de training beter als de proefpersonen blauwe bessen hadden gegeten.

Waardoor blauwe bessen dit effect hebben, is nog niet duidelijk. "Waarschijnlijk heeft het te maken met het hoge gehalte anthocyanen in het fruit, wat de natuurlijke antioxidantenmechanismen in het lichaam helpt", zegt Stannard.

Bron(nen):