Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Bloedarmoede

Alles over een te laag hb

Je voelt je een beetje zwak, hebt last van vermoeidheid en bij inspanning word je snel kortademig. Je krijgt het advies om je hb te laten controleren. Dit is een marker voor bloedarmoede en dat zou zomaar je klachten kunnen verklaren.

We spreken van bloedarmoede (anemie) wanneer er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet voldoende werken. In rode bloedcellen zit hemoglobine (hb), deze stof is nodig om zuurstof van de longen naar andere delen van het lichaam te vervoeren.  Als het hemoglobinegehalte (hb) te laag is, spreken we van bloedarmoede.

Wanneer je bloedarmoede hebt, wordt er minder zuurstof vervoerd. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, slap voelen en oorsuizen.

Bloedverlies

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van bloedarmoede. IJzergebrek is de meest voorkomende oorzaak, maar zeker niet de enige.

Bloedarmoede kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van acuut bloedverlies  door een ongeluk, operatie of bevalling of chronisch bloedverlies door een hevige menstruatie of een ontsteking of tumor in het maag-darmkanaal en de urinewegen.

Onvoldoende aanmaak

Naast een verhoogd verlies van rode bloedcellen kan het ook zijn dat er onvoldoende bloedcellen worden aangemaakt. Meestal wordt dit veroorzaakt door dat tekort aan ijzer, maar ook een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur kan de boosdoener zijn.

Gebrekkige voeding is in Nederland zelden de oorzaak van bloedarmoede. Wanneer je gezond en afwisselend eet, krijg je voldoende bouwstoffen binnen om de rode bloedcellen aan te maken. Zwangere vrouwen en kinderen in de groei kunnen wel een toegenomen behoefte hebben.

Er zijn ook aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken. Zo bestaan er aandoeningen die gezond beenmerg verdringen, waardoor de aanmaak van bloedcellen in het gedrang komt (leukemie) en worden er soms te weinig rode bloedcellen in het beenmerg gevormd (aplastische anemie).

Verhoogde afbraak

Een derde oorzaak voor bloedarmoede is een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Dit noemt men ook wel hemolytische anemie. Hierbij worden de bloedcellen voor dat hun normale levensduur (120 dagen) is verstreken al vernietigd. Deze afbraak gaat sneller dan dat het beenmerg de rode bloedcellen kan vervangen.

Van de hemolytische anemie bestaan erfelijke en niet-erfelijke vormen. Voorbeelden van erfelijke vormen zijn sikkelcelziekte en thalassemie. De niet erfelijke vorm ontstaat bijvoorbeeld door een gebrek aan bepaalde eiwitten of door een reactie van het afweersysteem. Malaria, teken of slangengif kunnen ook deze vorm van bloedarmoede veroorzaken.

Behandeling

De behandeling van bloedarmoede hangt af van de aard, de oorzaak en de ernst van de aandoening. Het belangrijkste doel hiervan is om het hemoglobinegehalte weer op peil te brengen, zodat het bloed meer zuurstof kan vervoeren. Dit kan met aangepaste voeding, voedingssupplementen of geneesmiddelen. Bloedverlies tijdens de menstruatie kan bijvoorbeeld verminderen door gebruik van een anticonceptiepil.

Als de bloedarmoede gevolg is van een ziekte, zal ook die ziekte behandeld moeten worden. In sommige gevallen kan de ziekte niet genezen worden en is het doel van de behandeling dus het verlichten van de klachten en het voorkomen van complicaties.

Bij een zeer ernstige bloedarmoede of ernstig acuut bloedverlies worden soms extra rode bloedcellen toegediend doormiddel van bloedtransfusie.

Herstel

Ook het herstel hangt van de oorzaak en de ernst van de bloedarmoede af. De meest voorkomende vormen van bloedarmoede, zoals bij een ijzer- of vitaminetekort, zijn echter goed te behandelen en het herstel zal in veel gevallen niet langer dan een half jaar duren. Meestal is het effect na enkele weken al merkbaar.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Jannie (niet gecontroleerd) op do, 01/19/2017 - 10:16

Bij mij sijpelt het bloed heel sneaky via de darmen weg.. Oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een scheurtje in de middenrif. Je hebt het niet in de gaten dat je langzaam aan steeds 'luier" wordt. Traplopen uitstellen totdat je toch naar boven moet..
Even een funboodschapje doen "ach, dat kan morgen ook wel, dan moet ik toch -daar- zijn"...
En zo gaat het almaar door, totdat je op het punt komt dat je alweer loopt te zweten na een klein inspanning.. PH-waarde 5,6. Een randgeval.
Staaltabletten eten i.c.m. een sinaasappel.. een ijzerboots zeg maar. En intussen naar de oorzaken zoeken.. Deze Iron-lady gaat Nu aan het werk..
Veel sterkte allemaal.

Door Patricia (niet gecontroleerd) op ma, 12/05/2016 - 18:53

Ik ben geen arts, maar ben een jaar terug ook naar het ziekenhuis gestuurd met een hb van 3.6. Toen is gekozen voor een ijzerinfuus, sneller dan tabletten maar geen transfusie. En ik mocht even niet intensief bewegen (zuurstof moet naar je vitale organen, niet naar je kuitspieren, tot je weer hoger zit).
Je moet je denk ik wel realiseren dat een bloedtransfusie in feite een vorm van transplantatie is. Ondanks controles op het bloed kan het toch zijn dat je reacties krijgt. Kan me voorstellen dat het criterium is dat er acute risico's is, dat het herstel een tijd in beslag neemt , tsja niet fijn maar hoort er bij. Ik merk er zelfs na een jaar nog wat van.

Door Gerda (niet gecontroleerd) op ma, 08/01/2016 - 12:57

Bij de operatie van het verwijderen van mijn baarmoeder heb ik veel bloed verloren waardoor het Hb te laag is. Ik zit nu op 5.8 en voel me erg slap en veel hoofdpijn. Door ijzertabletten moet dit weer opknappen. Wat maakt dat men in het ziekenhuis er niet voor gekozen heeft om extra bloed te geven? Op deze manier lig ik veel meer op bed dan dat wenselijk zou zijn voor mijn herstel.

Door Laura (niet gecontroleerd) op di, 03/22/2016 - 21:24

Mijn HB is al jaren te laag. Het schommelt tussen 6 en 7. Ik ben bij inspanning erg kortademig, moe en heb veel hoofdpijn. Ik heb het syndroom van Sjogren, een auto immuunziekte die onder reuma valt. Zou er iets te doen zijn aan die kortademigheid? Mijn ijzer en vit b12 zijn prima

Door Dorien (niet gecontroleerd) op wo, 10/07/2015 - 22:15

Het heeft lang geduurd voordat ik eindelijk ijzertabletten kreeg, want m'n hb was niet laag genoeg voor bloedarmoede. Maar ondertussen was het hb voor mijn doen veel lager dan normaal en had ik dus ook de bijbehorende klachten.
Bij wat uitgebreider bloedonderzoek bleek dan ook dat m'n ijzervoorraad compleet uitgeput was. Meest waarschijnlijke reden: bloeddonatie. Helaas, na de ijzertabletten zijn m'n problemen opgelost, m'n hb weer normaal, maar ik ben dus niet geschikt als bloeddonor.

Door kim (niet gecontroleerd) op wo, 04/29/2015 - 22:57

Volgens de arts van de bloedbank daalt je hb een half punt bij een halve literdonatie bloed.

Door Frank de Laat (niet gecontroleerd) op vr, 10/10/2014 - 15:57

Waarom zou je willen weten welke risico's je gelopen hebt?
Zodat je je met terugwerkende kracht zorgen kan maken?
Als ik u was zou ik me lekker concentreren op herstel in plaats van op wat er fout had kunnen gaan....

Door C (niet gecontroleerd) op ma, 06/16/2014 - 17:55

Ik heb bij het verwijderen van mijn baarmoeder 4,5 liter bloed verloren maar ook direct 8 zakken bloed gehad. Mijn hb ging van 8.3 naar 5.0

Door Karin (niet gecontroleerd) op ma, 05/19/2014 - 16:18

Onlangs is mijn baarmoeder verwijderd waarbij ik heel veel bloed heb verloren doordat men in mijn blaas sneed. Mijn hb daalde daardoor heel snel van 8.9 naar 4.4 waarvoor ik na 2 dagen een bloedtransfusie kreeg. Hoeveel bloed moet je verliezen om het hb zo snel te laten zakken? Welk risico heb ik gelopen?