Kunstbloed komt steeds dichterbij

Getty Images

BAARN - In de medische wereld is een grote vraag naar bloed. Britse onderzoekers denken binnen tien jaar kunstbloed op de markt te kunnen brengen. Ze hopen hun kunstbloed binnen twee jaar op mensen te testen.

Het onderzoeksteam van de Edinburgh University heeft in een laboratorium kunstbloed gekweekt uit stamcellen. Het bloed wordt compleet steriel geproduceerd er is dus geen sprake van ziekten of infecties. Daarbij heeft het kunstbloed bloedgroep 0 negatief,  98 procent van de mensen reageert goed op deze bloedgroep bij een transfusie.

Hoop
Hoewel de hoeveelheid gekweekt bloed nu nog lang niet voldoende is voor bloedtransfusies hebben de onderzoekers goede hoop. Binnen twee tot drie jaar zullen zij voldoende bloed uit de stamcellen kunnen halen om de eerste experimenten bij mensen uit te voeren. Als alles naar behoren gaat verwacht het Britse onderzoeksteam over tien jaar het bloed beschikbaar te hebben voor de medische praktijk.

Vervanger
Dit kunstbloed blijft voorlopig echter een tijdelijke oplossing. Het zou in de toekomst levensreddend kunnen zijn in noodgevallen, maar het is geen permanente vervanger voor bloed. Het onderzoek gaat dus verder. Uiteindelijk hopen de onderzoekers een kunstbloed te creëren dat bloed volledig kan vervangen. Zonder bijwerkingen en complicaties.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Medical News Today