Ik ben te zwaar. Heb ik nu een grotere kans op borstkanker?

Pas jouw leefstijl stap voor stap aan

volle-vrouw
Getty Images

Er zijn veel verschillende factoren die de kans op borstkanker kunnen beïnvloeden. Sommige van deze factoren kun je niet veranderen, zoals je leeftijd en een mogelijke genetische aanleg. Maar er zijn ook risicofactoren in je leefstijl waar je wel zelf invloed op hebt, zoals jouw gewicht.

Met een gezond gewicht verklein je niet alleen de kans op het krijgen van borstkanker, maar ook de kans op het ontwikkelen van nog minstens elf andere soorten kanker. Aan een gezond gewicht werken is dan ook een van de belangrijkste stappen die je zelf kunt nemen om je kans op kanker te verkleinen.

De rol van hormonen

Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van borstkanker. Het gaat met name om het hormoon oestrogeen, maar ook progesteron is van invloed. Hoe langer je wordt blootgesteld aan deze hormonen, hoe groter de kans op borstkanker.

De hoeveelheid hormonen in je bloed wordt beïnvloed door de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt. Vooral de hoeveelheid vet rondom de organen in je buik is van invloed. Deze vetcellen maken namelijk hormonen aan, waaronder oestrogeen. Wanneer je te zwaar bent, heb je meer vetweefsel en wordt er meer oestrogeen aangemaakt in je lichaam. Dit zorgt voor een grotere kans op borstkanker.

Nog een belangrijk hormoon: insuline

Te veel lichaamsvet kan er ook voor zorgen dat je lichaam minder goed of zelfs helemaal niet meer reageert op het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je bloedsuikerspiegel onder controle blijft. Wanneer de gevoeligheid voor insuline afneemt of zelfs verdwijnt, gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Een grote hoeveelheid insuline in je bloed vergroot waarschijnlijk je kans op borstkanker.

Ontstekingen in je lichaam

Ten slotte kan overgewicht langdurige ontstekingen in je lichaam veroorzaken. Deze ontstekingen beginnen in de vetcellen, die vervolgens stofjes afgeven aan het bloed. Die stofjes leiden tot ontstekingen op andere plekken in het lichaam en kunnen de ontwikkeling van borstkanker bevorderen.

Wat kan ik doen?

Om je kans op borstkanker te verkleinen is het van belang om je gewicht binnen gezonde grenzen te krijgen. Met gezonde grenzen wordt een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 25 kg/m2 bedoeld. Benieuwd wat jouw BMI is? Je berekent het heel eenvoudig met de BMI calculator van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Om een gezond gewicht te bereiken én te behouden is het goed om je leefstijl stap voor stap aan te passen. Geen ingewikkeld of streng dieet, maar kleine veranderingen. Laat fastfood en ongezonde snacks staan en kies voor caloriearme producten, zoals groente, fruit en peulvruchten. Vervang witte graanproducten door de volkoren variant en drink in plaats van frisdrank en alcohol liever water, thee of koffie zonder suiker. Daarnaast is het belangrijk om te bewegen. Zorg dat je in ieder geval een half uur per dag beweegt, maar hoe meer je beweegt, hoe beter.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds