Waar meet je je buikomtrek?

Meten belangrijker dan wegen

buikomtrek-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waar meet je je buikomtrek?

Vroeger werd altijd gekeken naar het gewicht en de Body Mass Index (BMI) of iemand een gezond gewicht had. Tegenwoordig zijn steeds meer experts ervan overtuigd dat de buikomtrek een veel betere indicator is dan de BMI.

Het Voedingscentrum adviseert naar BMI en middelomtrek te kijken. Bij elkaar geven ze een goed beeld van een gezond gewicht. Je BMI kun je berekenen met een BMI-calculator. Maar hoe én waar meet je nu precies je middelomtrek?

Getty Images

Je middelomtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken, ter hoogte van de navel. Adem uit als je je middelomtrek meet. Meestal geven BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst aan. Als dat niet het geval is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan.

Gezondheidsrisico's

Te veel buikvet brengt namelijk gezondheidsrisico's met zich mee. Iemand met een BMI lager dan 25, maar met enorme buikomvang loopt dus wel extra gezondheidsrisico's door een te veel aan buikvet. Ook mensen die veel sporten en veel spieren hebben, kunnen door het gewicht van spieren een hoge BMI hebben. Terwijl ze wel een gezonde middelomtrek hebben. Een vetpercentagemeting kan in zo'n geval uitsluitsel geven of je te veel buikvet hebt.

Heb je je buikomtrek gemeten? Check dan in het onderstaande schema of je een gezonde buikomvang hebt.

Middelomtrek (in cm)Beoordeling en advies
Man Vrouw 
 <94<80 Probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico).
 94-102 80-88Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld).
 102> 88>Probeer af te vallen (verhoogd risico).

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.

 
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD