zaterdag, 24 augustus 2019

Antacida

Wanneer voedsel via de mond in het lichaam terecht komt, reist het via de slokdarm naar de maag. Klieren in de maag produceren maagzuur, dat helpt bij het verteren en afbreken van het voedsel. Maagzuur heeft gewoonlijk een pH-waarde van twee à drie. Een pH van zeven is neutraal.

Oorzaken

Een overmatige productie van maagzuur kan worden veroorzaakt door:
  • moeilijk te verteren voedsel
  • te veel eten
  • grote hoeveelheden alcohol
  • stress

Symptomen

Een teveel aan maagzuur verhoogt de zuurgraad in de maag en verlaagt de pH tot één. We ervaren dat als een maag die van streek is. 
 
Tot de symptomen behoren:
  • brandend maagzuur
  • kokhalzen 
  • indigestie
Zonder recept zijn medicijnen, antacida, verkrijgbaar die deze symptomen kunnen verlichten. Antacida bevatten stoffen, basen genaamd, die de werking van zuren neutraliseren. Basen vallen gewoonlijk uiteen in twee delen. Het ene deel bindt zich met het zuur en vormt een zout. Het andere deel bindt zich en vormt water en/of een gas. Daarmee wordt de normale pH hersteld. Antacida bevatten gewoonlijk natriumbicarbonaat, calciumcarbonaat en aluminium- en magnesiumzouten. 
 
Als je vaak antacida moet gebruiken, is het verstandig om een arts te raadplegen. Antacida kunnen de werking van veel medicijnen verstoren. Daarom is het belangrijk om met de arts of apotheker te praten voordat je deze medicijnen gaat gebruiken.