Brandend maagzuur. En dan?

Voeding, medicijnen of operatie

Getty Images

Een vervelend branderig gevoel in je slokdarm na het eten of als je in bed ligt. Veel mensen hebben af en toe last van brandend maagzuur. Dit hoeft helemaal niet ernstig te zijn, maar het kan wel. Wanneer moet je langs de huisarts en wat kun je er aan doen?

Als je regelmatig klachten hebt als gevolg van brandend maagzuur of van het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm, is het verstandig om de huisarts om advies te vragen. Als je regelmatig moet overgeven, als je zwarte ontlasting hebt, als je voelt dat voedsel niet wil zakken in de slokdarm en als je in korte tijd meer dan vijf kilo afvalt (zonder aanwijsbare oorzaak) dan moet je direct langs een arts.

Diagnose

Vaak kan de huisarts de diagnose brandend maagzuur stellen op basis van de klachten. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Je kunt hierbij denken aan een kijkonderzoek met een videocamera aan de binnenkant van de maag en slokdarm, maar ook aan een zuurgraadmeting waarbij gedurende 24 uur de zuurgraad in de slokdarm wordt gemeten.

De behandeling die na de diagnose volgt hangt heel erg af van de ernst van de klachten. Vaak kunnen voedingsadviezen en leefregels al voldoende verlichting bieden, maar soms schrijft een huisarts medicijnen voor.

Geneesmiddelen

Medicijnen worden vaak voor een periode van vier tot zes weken voorgeschreven. In de meeste gevallen verminderen of verdwijnen de klachten. Soms is het nodig om geneesmiddelen langer te slikken. Dit gaat altijd in overleg met een arts. Hij kan je ook een hogere dosis of een ander medicijn voorschrijven.

Artsen schrijven verschillende soorten middelen voor tegen brandend maagzuur. Er zijn middelen die een beschermend laagje aanbrengen op de binnenkant van de slokdarm en de maag. Hierdoor zijn de maag en slokdarm beter bestand tegen het agressieve maagsap.

Andere geneesmiddelen binden het maagzuur, waardoor de maaginhoud minder zuur wordt. De werking hiervan is van korte duur. Maagzuurremmers remmen of blokkeren de productie van maagzuur. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het maagsap minder zuur is. Tot slot zijn er ook geneesmiddelen die de werking van de slokdarm- en maagspieren bevorderen.

Operatie

Als voedingsadviezen, leefstijlregels en geneesmiddelen niet voldoende helpen kan een arts een operatie voorstellen: een anti-refluxoperatie. Tijdens deze kijkoperatie wordt het bovenste gedeelte van de maag om de onderkant van de slokdarm 'gedraaid'. Hierdoor kan de maag niet meer door de middenrifsbreuk omhoog komen.

In sommige ziekenhuizen wordt ook een endoscopische behandeling van reflux toegepast. Met behulp van een endoscoop, een slang met een kleine videocamera en een lampje, wordt de maagwand rond de slokdarmopening vijf centimeter naar binnen geplooid en vastgezet. Dit herstelt de natuurlijke overgang van de slokdarm naar de maag, waardoor de sluitspier weer goed functioneert. Deze methode is echter vrij nieuw en nog niet overal uitgevoerd. De langetermijnresultaten zijn ook nog niet bekend.

Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Maagdarmlever.nl