Antacida: oplossing bij brandend maagzuur en zure oprispingen

Zonder recept verkrijgbare maagzuurbinder

antacida in een glas
Getty Images

Wanneer er sprake is van lichte tot matige maagklachten adviseert de specialist of huisarts vaak een maagzuurbindend middel, oftewel antacida. Dit zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren waardoor er minder actief maagzuur in de maag aanwezig is. Over het algemeen geeft een maagzuurbinder een snel verlichtende werking. Deze medicatie wordt vaak gebruikt bij brandend maagzuur en oprispingen van maagzuur.

Wanneer voedsel via de mond in het lichaam terecht komt, reist het via de slokdarm naar de maag. Klieren in de maag produceren maagzuur, dat helpt bij het verteren en afbreken van het voedsel. Maagzuur heeft gewoonlijk een pH-waarde van twee à drie. Een pH van zeven is neutraal.
 
Een overmatige productie van maagzuur kan worden veroorzaakt door:
  • moeilijk te verteren voedsel
  • te veel eten
  • grote hoeveelheden alcohol
  • stress

Symptomen

Een teveel aan maagzuur verhoogt de zuurgraad in de maag en verlaagt de pH tot één. We ervaren dat als een maag die van streek is. 
 
Tot de symptomen behoren:
Zonder recept zijn medicijnen, antacida, verkrijgbaar die deze symptomen kunnen verlichten. Antacida bevatten stoffen, basen genaamd, die de werking van zuren neutraliseren. Basen vallen gewoonlijk uiteen in twee delen. Het ene deel bindt zich met het zuur en vormt een zout. Het andere deel bindt zich en vormt water en/of een gas. Daarmee wordt de normale pH hersteld. Antacida bevatten gewoonlijk natriumbicarbonaat, calciumcarbonaat en aluminium- en magnesiumzouten. 
 
Als je gedurende langere tijd of veelvuldig antacida gebruikt, is het verstandig dit te overleggen met je arts. Antacida kunnen de werking van veel medicijnen verstoren. Daarom is het belangrijk om met de arts of apotheker te praten voordat je deze medicijnen gaat gebruiken.
Auteur