Ik slik af en toe een maag­medicijn, mag dat?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

vrouw-maagpijn
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: soms heb ik last van maagpijn en dan slik ik op eigen houtje een ­maag­medicijn (omeprazol helpt goed). Mag dat?

Ja, dat mag. Omeprazol zorgt ervoor dat u minder maagzuur ­aanmaakt. Vroeger werden maagzuurremmers zoals omeprazol alleen voorgeschreven bij ernstige klachten. Je kon ze alleen krijgen op recept van een arts en ze waren toen ook nog een stuk duurder. Nu kun je ze ook zelf kopen bij de drogist. Ze worden gebruikt bij maagklachten, zure oprispingen, maagzweren en darmzweren, en om deze klachten te voorkomen.

Zo nu en dan omeprazol ­slikken kan geen kwaad. Als de klachten langer aanhouden of vaak terug­komen, is het verstandig om toch eens langs de huisarts te gaan. Mensen met milde klachten gaan vaak te lang door met omeprazol. Het wordt dan moeilijker om er weer mee te stoppen.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur