Last van brandend maagzuur? Deze tips kunnen je helpen

Let op wat je eet en hoe je eet

Getty Images

Brandend maagzuur: sommige mensen hebben er af en toe last van, anderen dagelijks. Gelukkig kunnen aanpassingen in je voedingspatroon of leefstijl klachten verminderen of zelfs voorkomen. Waarop je dan moet letten, lees je in dit artikel.

Maagzuur

Dagelijks maakt je maag wel anderhalve liter maagzuur aan. Maagzuur is een spijsverteringssap. Het bevat onder andere zoutzuur, een agressieve vloeistof die meehelpt om voedsel snel en doeltreffend te verteren. Daarnaast doodt het ook eventuele ziekmakende bacteriën die zijn meegekomen. Je maag is veilig bekleed met een dikke slijmlaag en daarom goed tegen beschermd tegen dit zuur. Je slokdarm heeft niet zo'n beschermlaag en is dus kwetsbaar voor het bijtende zuur. Om aantasting door maagzuur te voorkomen, is de overgang tussen de slokdarm en de maag afgesloten door een slokdarmkringspier. Deze sluitspier zorgt ervoor dat de overgang alleen geopend is als er een hap voedsel onderweg is naar de maag. Maar soms sluit de spier niet voldoende en stroomt het maagzuur terug de slokdarm in. Dat zorgt voor het branderige gevoel, keelproblemen, tandproblemen (maagzuur kan glazuur aantasten), hoesten en, in extreme gevallen, irritatie of ontsteking van de slokdarm.

Combinatie van factoren

Vaak zorgen leef- en eetgewoonten ervoor dat de slokdarmkringspier het zuur te weinig tegenhoudt of dat er teveel maagzuur wordt aangemaakt. Te veel, te snel of te vet eten, of overmatig gebruik van koffie, alcohol, frisdrank en sigaretten en mogelijk ook stress, hebben allemaal invloed op het maagzuur. Meestal gaat het om een combinatie van factoren. Heb je last van maagzuur, dan kunnen de volgende tips helpen.

Let op wat je eet

Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de ander namelijk geen problemen. Probeer dus uit wat bij jou klachten geeft. Producten die vaak klachten geven bij brandend maagzuur zijn alcohol, pepermunt, uien, scherpe kruiden, chocola, koffie, thee en cola. Ook andere koolzuurhoudende dranken kunnen klachten geven, net als zure vruchtensappen zoals sinaasappelsap. Melk wordt vaak in normale hoeveelheden aangeraden, juist omdat dit het maagzuur neutraliseert. Zo kunnen enkele slokken melk bij brandend maagzuur de klachten verminderen. Drink liever geen extra grote hoeveelheden melk, omdat dit de afscheiding van zuur juist weer stimuleert. Kleine slokjes water drinken of kauwen op kauwgum kan ook klachten van brandend maagzuur verlichten. Het kauwen zorgt voor de aanmaak van speeksel en dit kan ervoor zorgen, net als bij het drinken van kleine slokjes water, dat het maagzuur de juiste kant op stroomt en niet omhoogkomt.

Let op hoe je eet

Een algemene richtlijn bij brandend maagzuur is dat vetrijke maaltijden en grote hoeveelheden vaak klachten geven. Neem daarom liever 6 kleine dan 3 grote maaltijden per dag. Hierdoor wordt de maag niet te vol en stroomt de maaginhoud minder snel terug in de slokdarm. Ook de manier waarop je eet, beïnvloedt de kans op brandend maagzuur. Eet rustig en kauw goed. Hierdoor vermengt het voedsel makkelijker met de spijsverteringsenzymen uit je speeksel, wat helpt bij de vertering. Zit goed rechtop tijdens en na het eten, zodat de maag niet in de knel komt. Probeer niet te laat op de avond te eten en blijf na een maaltijd minstens 3 uur rechtop zitten of staan. Als je met een volle maag gaat liggen, loopt de maaginhoud sneller omhoog.

Waar kun je verder nog op letten?

Vaak hebben mensen vooral 's nachts als ze in bed liggen of bij het voorover buigen klachten. Dit heeft te maken met de positie van de maag en slokdarm. Je kunt zelf de druk op je buik verminderen. Verhoog het hoofdeinde van je bed en slaap bij voorkeur op je linkerzij. Zo ligt je maag lager dan je slokdarm, waardoor je eten niet geneigd is om weer terug naar je keel te gaan. Leg liever geen extra kussen onder je hoofd, omdat je dan in een ‘knik’ ligt en dit de druk in de maag verhoogt. Als er veel vet rond je middel zit, is de druk op de organen in je buik groter. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals brandend maagzuur. Zorg daarom voor een gezond gewicht, en draag geen strakke kleding. Ook roken kan brandend maagzuur veroorzaken. Door nicotine kan de sluitspier tussen de slokdarm en de maag verslappen, waardoor de maaginhoud weer omhoog kan komen. En tenslotte: relax! Als je gespannen bent, maakt je lichaam meer maagzuur aan. Ook kan de knijpbeweging van de maag langzamer of onregelmatiger worden. Niet gek dus dat je last kunt krijgen van je maag als je zenuwachtig of gespannen bent. Overigens kan stress op zich geen maagaandoening veroorzaken, maar het kan bestaande klachten wel verergeren.

Auteur