Kan ik corona krijgen door een muggenbeet?

Corona wordt verspreid via druppeltjes bij hoesten en niezen

Getty Images

We kunnen het inmiddels bijna allemaal wel dromen: corona wordt verspreid via druppeltjes bij hoesten en niezen. Hoeven we dus niet bang te zijn voor besmetting via een muggenbeet?

Hoe goed je ook je best doet, een muggenbeet is zomaar opgelopen. Maar in tijden van corona kijk je misschien net even anders naar dat jeukende rode bultje. Want wat als die mug ook iemand met corona heeft gestoken?

Hoesten en niezen

Allereerst het RIVM: dat stelt dat het coronavirus wordt verspreid via druppeltjes bij hoesten en niezen. Het virus kan ook korte tijd overleven op oppervlakken als een deurkruk of een bureaublad. Heeft iemand met corona net in zijn hand geniest en daarna de deur geopend of het bureau aangeraakt, dan kan een ander via die weg besmet worden. Dat het RIVM wil dat we onze handen wassen en in de elleboog niezen, is niet voor niets!

Geen enkel bewijs

De WHO (World Health Organization) zegt op zijn website dat er tot op heden nog geen enkele aanleiding noch bewijs is dat muggen het coronavirus kunnen verspreiden. Net als het RIVM wijst de WHO op de manier waarop het coronavirus zich verspreidt: via de druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. 

Koudbloedig insect

Ook de Volkskrant wilde antwoord op deze vraag en ging te rade bij een entomoloog van de Wageningen Universiteit. Die stelt dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de rol van muggen in de verspreiding van het coronavirus. Maar… dat de mug er een rol in speelt, is erg onwaarschijnlijk, voegt hij daar meteen aan toe. De mug is een koudbloedig dier terwijl de mens - als zijnde zoogdier - warmbloedig is. Sommige virussen (denk aan knokkelkoorts of zikavirus) zijn in staat zich aan te passen aan de koudbloedigheid van de mug. Op die manier kan hij in de mug overleven. Een zoogdier dat daarna door de mug wordt gestoken, wordt zodoende besmet met zo’n virus. Voor zover nu bekend is het coronavirus niet in staat om in de koudbloedige mug te overleven.

Auteur 
Bron 
  • World Health Organization (WHO)
  • RIVM