Heb ik hooikoorts of corona?

Van hooikoorts krijg je geen koorts

corona-of-hooikoorts-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: heb ik hooikoorts of corona?

Hoesten, snotteren, niezen, keelpijn en benauwdheid: het zijn zomaar wat klachten waar je zowel bij hooikoorts als het coronavirus last van kunt hebben. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? Hoe weet je of je hooikoorts of corona hebt?

Hooikoortspatiënten herkennen vaak zelf al de klachten, alleen komt de pollen- en stuifmeelallergie door het veranderende klimaat steeds vaker in het jaar voor. Hierdoor kan het toch lastig zijn om de verschillen te onderscheiden, vooral nu het coronavirus in ons land lijkt te blijven. De klachten lijken veel op elkaar, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen de symptomen.

Hooikoorts of corona?

Bij hooikoorts nies je vooral veel en heb je vaak een verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Ben je besmet met het coronavirus, dan komt naast verkoudheid, koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 tot 38 graden) het meest voor. Dat is meteen ook het belangrijkste verschil waaraan je corona kunt herkennen, want van hooikoorts krijg je, ondanks de naam, geen koorts. Andersom krijg je van corona, zoals nu bekend is, geen verstopte neus of jeukende of tranende ogen.

Omikronvariant

Er is alleen een 'maar'. Uit meerdere onderzoeken, zoals van het Britse King's College London, blijkt namelijk inmiddels dat de omikronvariant van het coronavirus voor andere klachten kan zorgen dan de huidige lijst met symptomen op de website van het RIVM, die nog op de deltavariant gebaseerd is. Zo zouden naast verkoudheid, een loopneus of verstopte neus, hoofdpijn en (milde of ernstige) vermoeidheidsverschijnselen in de toekomst de belangrijkste klachten kunnen zijn van corona. Als koorts of verhoging dan daadwerkelijk uit deze lijst verdwijnt en een verstopte neus eraan toegevoegd wordt, is het weer iets lastiger om de verschillen tussen hooikoorts en corona te herkennen.

In beide gevallen geldt: twijfel je? Doe dan een zelftest, zodat je in ieder geval weet of je het coronavirus te pakken hebt. Is de test negatief, dan is de kans groot dat je 'gewoon' hooikoorts hebt. Bel bij ernstige klachten meteen je huisarts of huisartsenpost.

Bron 
  • RIVM
  • Thuisarts
  • Volkskrant