Heb ik een longontsteking of is het corona?

Zo check je of je het nieuwe Wuhan-coronavirus hebt

hoesten-vrouw
Getty Images

Momenteel heerst de griep in Nederland, maar tegelijkertijd heeft het nieuwe coronavirus in veel landen ook toegeslagen. Heb je griep en daardoor een longontsteking of andere longklachten gekregen, dan maak je je misschien zorgen. Is dit terecht?

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Allereerst: de kans dat je het coronavirus (officieel: 2019-nCoV-virus) hebt, is heel klein. De meeste patiënten met dit virus komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Zeker niet als je niet recent in Wuhan bent geweest. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. 

Welke klachten horen bij een longontsteking?

Als je een longontsteking hebt, dan hoest je veel, heb je koorts en een snelle, oppervlakkige ademhaling. Vaak hoest je dan ook geel of groen slijm op en heb je pijn bij het diep ademhalen of hoesten. Soms kun je ook hoofdpijn, een verminderde eetlust of een blauwe verkleuring aan vingers, voeten en lippen hebben. 

Longontsteking, veroorzaakt door het griepvirus, komt door de bacterie de pneumokok. Deze bacterie is waarschijnlijk een stuk minder besmettelijk dan longklachten die veroorzaakt worden door het coronavirus. Dit is alleen nog niet duidelijk. 

Is er een behandeling bij longontsteking?

Als je een 'gewone' longontsteking hebt, is deze vaak effectief te behandelen met antibiotica. Heb je longklachten veroorzaakt door het coronavirus, dan is er (nog) geen specifiek vaccin of medicijn. Er zijn wel medijnen die de symptomen van de infectie kunnen verlichten. Bijvoorbeeld medicijnen tegen koorts, benauwdheid en pijn, of het toedienen van zuurstof bij ernstige benauwdheid.

Ik vermoed dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen als ik mij wil laten testen?

Als je koorts hebt (boven de 38 graden), de afgelopen twee weken in Wuhan bent geweest en luchtwegklachten hebt, moet je telefonisch contact opnemen met de huisarts. Die overlegt met de GGD of het nodig is om onderzoek naar het virus te laten plaatsvinden. 

Wat gebeurt er als je mogelijk het coronavirus hebt?

Als je je met ziekteverschijnselen bij een arts meldt en de arts denkt dat je mogelijk het nieuwe coronavirus hebt, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM en het Erasmus MC. Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet.

Ondertussen word je in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie zijn, of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijf je in isolatie en doet de GGD zogenaamd contactonderzoek. Alle mensen waarmee je tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moeten zij dat aan de GGD melden.

Lees meer: Wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavirus

Bron 
  • RIVM