7 vragen over het coronavirus

Hoe besmettelijk is COVID-19?

coronavirus
Getty Images

Het nieuwe coronavirus, COVID-19, heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Hoe besmettelijk is het? En hoe kun je jezelf beschermen? Zeven vragen over COVID-19.

Let op: check voor alle actuele adviezen de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


1. Welke ziekteverschijnselen kan besmetting met een coronavirus geven?

Bij de meeste coronavirussen krijg je alleen wat milde symptomen, zoals een verkoudheid of wat darmproblemen. Het Wuhan coronavirus of COVID-19, in wetenschappelijke termen 2019-nCoV-virus genoemd, hoort bij de familie coronavirussen die schadelijker zijn, net als SARS en MERS. Naar schatting krijgt 25 procent van de besmette mensen ernstigere klachten, volgens het RIVM. Denk aan luchtwegklachten, koorts, hoesten en benauwdheid. In sommige gevallen kan de infectie een longontsteking veroorzaken met ernstige benauwdheid, nierfalen en tenslotte overlijden.

2. Voor wie is het coronavirus extra gevaarlijk?

Mensen die een chronische ziekte hebben, zijn meer vatbaar voor ernstige ziekteverschijnselen. Dat meldt het Europese centrum voor infectieziekten ECDC op haar website. Het gaat met name om mensen met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, leverziekten en ademhalingsziekten.

3. Hoe besmettelijk is het virus?

Dat weten de kenniscentra nog niet precies. Wel is bekend dat een besmet persoon gemiddeld 2,6 andere mensen besmet. Dat is een lage besmettingsgraad, volgens de deskundigen. Hoe dodelijk het precies is, weten epidemiologen nog niet. Patiënten hebben zorgverleners en familieleden in hun omgeving besmet, maar lang niet iedereen die bij hen in de buurt kwam raakte geïnfecteerd. Ook kan het virus niet overleven buiten een mens of dier. Een droog pakketje uit China is dus geen potentiële besmettingshaard.

4. Hoe kun je verspreiding voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

5. Is er een behandeling?

Er is geen specifiek vaccin of medicijn tegen coronavirussen, maar er zijn wel medijnen die de symptomen van de infectie kunnen verlichten. Denk aan medicijnen tegen koorts, benauwdheid en pijn, of het toedienen van zuurstof bij ernstige benauwdheid.

6. Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Het RIVM adviseert om de huisarts te bellen als je meer dan 38 graden koorts hebt. De afgelopen weken in China (inclusief: Macau en Hongkong), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië bent geweest en last hebt van hoesten of benauwdheid.

7. Wat heb ik aan een mondkapje?

Het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel. Alleen als de kapjes heel goed de mond en neus afsluiten werken ze. Verder gaan de kapjes maar kort mee. Dat maakt ze zo onpraktisch dat je er weinig aan hebt.

Lees meer: Wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavirus

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • World Health Organization (WHO)
  • RIVM
  • BMJ
  • ECDC