zondag, 17 januari 2021

Borstvergroting kan chronische pijn veroorzaken

NIJMEGEN – Eén op de vier vrouwen die een borstvergroting heeft gehad, houdt aan deze ingreep chronische pijn over. Deze pijnklachten doen het positieve effect van de borstvergroting teniet. Dit blijkt uit promotie-onderzoek aan UMC St Radboud.

Voor dit onderzoek werden 265 vrouwen ondervraagd die een borstvergroting hadden ondergaan. Een kwart van de respondenten bleek meer dan twee jaar na de ingreep nog pijn van de operatie te ondervinden. Hierdoor is de kwaliteit van leven voor deze vrouwen na de ingreep niet toegenomen, zoals bij andere vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan.

Of er chronische pijn ontstond, had niet te maken met de grootte van de implantaten. Onderzoeker Monique Steegers hoopt dat behandelaars de risico's op chronische pijn bespreken met hun cliënten. Vrouwen zouden volgens haar moeten overwegen of ze het risico op chronische pijn willen aangaan voor een cosmetische ingreep.

Chronische pijn
Steegers raadt patiënten die na een operatie pijnklachten houden aan om daarmee naar de huisarts te gaan. Chronische pijn is volgens haar moeilijk te behandelen, maar ze wijst er op dat er wel mogelijkheden zijn.

Bron(nen):