Slachtoffers van zwetende borstimplantaten bundelen krachten tegen fabrikant Allergan

borstimplantaat
Getty Images

Experts en gedupeerden van zwetende borstimplantaten hebben de krachten gebundeld voor een collectieve claim tegen fabrikant Allergan. Ze willen onder andere de kosten van verwijdering van siliconen borstimplantaten vorderen van Allergan. Daarnaast eisen ze schadevergoeding. Vandaag lanceert initiatiefnemer Jamie Crafoord van het platform Calm Your Tits een campagnevideo om aandacht te vragen voor de claim.

Kanker

Alle ruwe borstimplantaten van Allergan zijn sinds december 2018 van de markt gehaald. Deze borstimplantaten geven onder meer een sterk verhoogde kans (400 keer) op BIA-ALCL, een vrij zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Maar ondanks de implantaten niet meer geplaatst mogen worden, lopen er nog tienduizenden vrouwen mee rond. Gemiddeld kost het zo'n vierduizend euro om ze preventief te verwijderen. Deze kosten worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Volgens de betrokken instanties moet daar eerst meer onderzoek voor worden gedaan.

'Gel bleed'

Vrouwen krijgen de kosten wel vergoed bij voortdurende klachten. In de praktijk is dit alleen lastig aan te tonen omdat de klachten niet eenduidig zijn. Volgens wetenschappelijk onderzoeker dr. Henry Dijkman komt dit door het feit dat alle implantaten siliconen afgeven die zich vervolgens kunnen verplaatsen naar verschillende plekken in het lichaam. Hierdoor kunnen de reacties en daarmee ook de klachten sterk verschillen. Bij onderzoeken zijn siliconen in organen en zelfs de hersenen van patiënten aangetroffen. Jamie Crafoord werd zelf ook ernstig ziek.

Petitie

Om een stem te geven aan dit probleem heeft het platform Calm Your Tits vorig jaar een petitie georganiseerd. Dit leverde 28.000 handtekeningen op, maar desondanks heeft Zorginstituut haar standpunt over vergoeding niet aangepast. Intussen blijven veel gedupeerden nu noodgedwongen rondlopen met de implantaten waardoor de klachten kunnen verergeren.

De wetenschap worstelt al jaren met het bewijs van het verband tussen vele klachten die vrouwen ervaren en de siliconen borstimplantaten. "Je kunt niet zonder dat je hebt bewezen dat het niet schadelijk is voor een vrouw iets in zoveel lichamen laten plaatsen en er dan mee wegkomen", aldus Lea, een van de gedupeerden.

Campagnevideo

Inmiddels hebben zich meer dan duizend vrouwen aangemeld voor de claim. Op dit moment wordt Stichting Allergan Claim opgericht. Naast explantatiekosten vordert de stichting schadevergoeding wegens onder meer siliconenlekkage. Veel vrouwen zijn nog onbekend met de gevaren van de borstimplantaten en relateren bepaalde klachten niet aan hun implantaten. Door middel van de campagnevideo hopen Jamie en de stichting nog meer bewustzijn rondom de Allergan-implantaten te creëren. Vrouwen die implantaten van Allergan hebben, kunnen zich aanmelden bij de stichting.

Breast Implant Ilness

In 2020 interviewde Gezondheidsnet dr. Henry Dijkman over Breast Implant Illness, de verzamelnaam van klachten die lekkende of 'zwetende' borstimplantaten kunnen veroorzaken.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp