Koffie verkleint kans op sterfte bij darmkanker

vrouw drinkt koffie
Getty Images

Het drinken van veel koffie leidt tot een kleinere kans op terugkeer van darmkanker en een kleinere kans op sterfte. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), mede mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Voor het onderzoek vulden 1719 mensen met darmkanker een enquête over hun leefstijl in, waarin zij ook de vraag kregen hoeveel koffie zij drinken. Bij mensen die veel koffiedrinken - meer dan vier kopjes per dag - is de kans op terugkeer van de kanker 32 procent lager dan bij mensen die weinig koffiedrinken (minder dan twee kopjes). De kans op overlijden was het laagst bij drie tot vijf kopjes per dag.

Welke rol koffie precies speelt bij darmkanker, moet nog onderzocht worden. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen University & Research, leidt het onderzoeksteam. "We denken in in ieder geval dat het niet door de cafeïne komt, want we zien het ook bij cafeïnevrije koffie", vertelt ze aan NOS. "We gaan nu kijken wat het precies is wat die overleving gunstiger zou kunnen beïnvloeden. Daarnaast hebben we het vermoeden dat het te maken heeft met het vet om de lever en dat een van de stoffen in koffie het vet gunstig beïnvloedt."

Koffie tegen het ontstaan van darmkanker

Het onderzoeksteam toonde in eerder onderzoek al aan dat koffiedrinken ook verband houdt met een lager risico op het ontstaan van enkele soorten kanker, waaronder leverkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Kampman zet daarbij wel een aantal kanttekeningen: "Te veel is niet goed. Optimaal is drie tot vijf kopjes per dag, maar je moet niet over de vijf heengaan. En je moet er geen suiker of volvette melk aan toevoegen."

Voeding en leefstijl bij darmkanker

Elk jaar wordt bij ongeveer 12.000 mensen in Nederland darmkanker vastgesteld. Het is een van de meest voorkomende soorten kanker in binnen- en buitenland. Het aantal mensen dat langer leeft na de diagnose darmkanker neemt toe, maar toch komt de ziekte bij ongeveer 20 tot 30 procent van deze mensen terug. Daarom worden relaties met allerlei voedingsmiddelen en andere leefstijlfactoren uitgebreid onderzocht.

Lees ook: Een kopje koffie: gezond, of toch niet?

Bron 
  • Wageningen University & Research
  • NOS