Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Heb ik darmkanker?

Wees er op tijd bij!

Er bestaan veel verschillende darmklachten, de ene ernstiger dan de andere. Maar hoe weet je nu welke van die klachten kunnen wijzen op darmkanker? En moet je dan meteen richting huisarts, of kun je ook nog even wachten? Hieronder krijg je antwoord op deze en meer vragen.

Bij darmkanker is het erg belangrijk dat je er in een vroeg stadium bij bent, dan zijn veel gevallen van darmkanker namelijk goed te behandelen. Wees dus erg alert op klachten die kunnen wijzen op darmkanker.

Buikkrampen en bloedverlies

Controleer jezelf regelmatig op de aanwezigheid van deze klachten. Niet elke buikkramp betekent darmkanker, en bloed bij het poepen kan ook hele andere oorzaken hebben.

Maar aanhoudende buikkrampen en bloedverlies kúnnen wel darmkanker betekenen. Eerst krijg je een overzicht van klachten die kunnen wijzen op darmkanker. En meteen daarna krijg je advies over wanneer je met deze klachten richting je huisarts moet.

Klachten

De volgende klachten zouden erop kunnen wijzen dat je darmkanker hebt. Maar let op: ze kunnen ook een andere oorzaak hebben!

  • Minder vaak of juist vaker poepen.
    Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon. Wanneer dit plotseling wekenlang verandert (dus niet als gevolg van een 'simpele' buikgriep), kan dit wijzen op darmkanker.
  • Helder of donkerrood bloed en/of slijm bij het poepen.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Wekenlange ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Het gevoel alsof de darm bij het poepen niet volledig wordt geleegd.
  • Constante vermoeidheid en duizeligheid.

Huisarts ja of nee?

Bovenstaande klachten kunnen dus wijzen op darmkanker, maar ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Omdat darmkanker een ernstige aandoening is en omdat het belangrijk is dat de diagnose vroeg wordt gesteld, is er een simpel antwoord op de vraag of je met een van de bovenstaande klachten dan eigenlijk wel naar de huisarts moet: ja.

Neem altijd het zekere voor het onzekere en denk bijvoorbeeld niet dat de klachten meevallen of vanzelf wel overgaan. De huisarts kan bekijken wat de oorzaak is van je klachten.

Onderzoek huisarts

Wat doet de huisarts precies? Hij zal je lichamelijk onderzoeken door aan je buik en je liezen te voelen en naar je darm te luisteren. Soms zal hij met een vinger in je anus gaan om de binnenkant van je endeldarm te onderzoeken. Dat doet de huisarts vooral wanneer je bloed of slijm bij je poep hebt.

Een andere mogelijkheid is dat je gevraagd wordt om je poep in te leveren. Dit kan dan in een laboratorium onderzocht worden op bloedsporen. Het onderzoek heet Fecaal Occult Bloed Test (FOBT).

Als de huisarts door deze onderzoeken denkt dat je darmkanker zou kunnen hebben, verwijst hij je door naar het ziekenhuis. Om precies te zijn naar een internist, een chirurg of een maag-lever-darmarts. De huisarts zal ook doorverwijzen als hij geen verklaring heeft voor je aanhoudende klachten.

Het ziekenhuis en de diagnose

Pas in het ziekenhuis zal de echte diagnose worden gesteld. Hieraan kunnen verschillende onderzoeken voorafgaan. Zo kan een specialist je darm bekijken met een dunne buis en een camera, dat heet endoscopie. Tijdens de endoscopie kan weefsel worden weggenomen voor verdere bestudering.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat de darm goed schoon wordt gemaakt, bijvoorbeeld met een laxeermiddel dat je in het ziekenhuis krijgt. 

Een röntgenonderzoek, of de modernere variant: CT-colografie, is een ander voorbeeld van een onderzoek dat kan plaatsvinden. Het principe van dit onderzoek is dat door foto's afwijkingen aan de darm zichtbaar worden. Ook hiervoor is het belangrijk dat de darmen goed leeg zijn.

Het is tot slot mogelijk dat ze in het ziekenhuis verder bloedonderzoek doen. Als de diagnose darmkanker eenmaal wordt gesteld, zal zo snel mogelijk worden begonnen met de behandeling.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Cathy (niet gecontroleerd) op di, 03/21/2017 - 16:05

Ik liet een coloscopie doen en er werden 3 poliepjes verwijderd. Na 5 jaar moest ik maar terug komen voor hetzelfde onderzoek. Nu na 4 jaar zit er een kwaadaardige tumor van 5 cm in mijn endeldarm, die hebben ze toen niet gezien...want deze moet er al jaren zitten. Laat je dan eens regelmatig nakijken.... je ziet, je bent nooit zeker!

Door kees (niet gecontroleerd) op za, 04/23/2016 - 20:35

Mag ik vragen wat voor klachten u heeft gehad?

Door E621 (niet gecontroleerd) op di, 06/23/2015 - 13:09

Wat veilig? E621 is verschrikkelijk gevaarlijk!

Door Yvonne Baard (niet gecontroleerd) op di, 03/10/2015 - 16:18

Die e-nummers zijn juist de veilige ingrediënten Annabel (vitamines, zout etc hebben een e-nummers en we kunnen niet zonder). Ik maak me meer zorgen om wat NIET op het etiket staat.....

Door Annabel (niet gecontroleerd) op ma, 03/09/2015 - 22:12

Zou er niet eens iets anders moeten gebeuren en kijken wat er in ons voedsel zit !!!!!! Alle E-nummers moeten vermeden worden en als je het boekje van Corinne Gouget leest gaan je haren overent staan. Wat zit er allemaal in ons voedsel !! Vreselijk als je dit allemaal leest en nakijkt op de verpakkingen. Het meeste laat je dan liggen in de winkels want dit wil een mens zichzelf en zijn kinderen niet aandoen!!

Door Peter (niet gecontroleerd) op zo, 03/08/2015 - 11:48

In uw artikel schrijft u dat de huisarts bij twijfel meteen zal doorverwijzen,nou ik ben in het verleden al jaren met de beschreven klachten bij de huisarts geweest en hij verwees me pas door bij een opgezwollen bloedende anus.Na vele grondige onderzoeken en behandelingen kreeg ik de uitslag dat men er precies op tijd bij was geweest.Dus ik heb veel geluk gehad.

Door An V (niet gecontroleerd) op zo, 03/08/2015 - 10:57

Jammer dat de klachten die je kunt hebben maar zo summier besproken worden en onvolledig zijn.Echt een gemiste kans,ik spreek uit ervaring.